Usposabljanje pilotov lovcev F-35 kmalu na Danskem?

by Urednik

BO NA DANSKEM IZOBRAŽEVALNI IN POVELJNIŠKI CENTER ZA F-35?

Na Danskem bi lahko v naslednjih letih ustanovili center za usposabljanje posadk lovcev F-35 za severnoevropske države (članice zveze Nato), je razkrilo ameriško obrambno podjetje Cubic Defense Systems, ki tesno sodeluje s Pentagonom in je soodgovorno za razvoj in izvajanje programov usposabljanja na letalih F-35, poroča danski časopis Jyllands-Posten.

Osrednji izobraževalni in poveljniški center za vsa severnoevropska bojna letala F-35 lightning II načrtujejo ustanoviti v danski vojaški letalski bazi Flyvestation Skrydstrup v bližini mesta Haderslevu. Danska in prostor nad Severnim morjem naj bi bila nadvse primerna za usposabljanje in kot simulacijsko okolje za bojna letala F-35 Velike Britanije, Nizozemske, Norveške in Poljske, kot tudi drugih članic zveze Nato.

Očitno se načrti o usposabljanju pilotov na lovcih F-35 bližajo uresničitvi, saj je ameriško obrambno podjetje Cubic Defense Systems z občino Haderslev že podpisalo dokument o sodelovanju, ki predvideva izgradnjo novega vojaškega izobraževalnega centra v letalski bazi Flyvestation Skrydstrup. Župan mesta in obrambno ministrstvo so ob tej napovedi načrtov že pojasnili prebivalcem, da usposabljanje ne bo povečalo ravni hrupa na tem območju, kot tudi, da bodo v končni sporazum vključeni okoljski vidiki.

Dansko obrambno ministrstvo je sicer konec novembra 2017 začelo postopek nakupa lovcev F-35 Joint Strike Fighter. Za 27 letal F-35A, skupaj z motorji, simulatorji, rezervnimi deli, tehnično podporo in nadgradnjami do leta 2025, naj bi namenili približno 2,62 milijarde dolarjev. Prvo naročilo za deset F-35 za Danske kraljeve letalske sile naj bi podpisali že v letu 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki