V Afganistanu strmoglavil ameriški črni jastreb

by Urednik

V STRMOGLAVLJENJU HELIKOPTERJA UMRLO 6 VOJAKOV – SO JIH UBILI TALIBANI?

Na jugu Afagnistana v provinci Zabul blizu meje s Pakistanom je včeraj popoldne strmoglavil ameriški vojaški helikopter UH-60 black hawk (črni jastreb), ob tem pa je umrlo 6 ameriških vojakov, en pa je preživel.

Po poročanju ameriške strani naj bi šlo za mehansko okvaro helikopterja UH-60 black hawk, na drugi strani pa talibani trdijo, da so oni sestrelili helikopter Ameriške vojske na misiji ISAF. Predstavnik zveze NATO je po nesreči sporočil, da na območju ni bilo spopadov, vendar obstaja možnost, da so talibani vojake ubili po strmoglavljenju.

Talibani so sporočili, da so oni sestrelili ameriški helikopter UH-60 black hawk, kar jim je v preteklosti nekajkrat že uspelo, večkrat pa so tudi trdili, da so strmoglavljenja letalnikov zaradi tehnične okvare posledice njihovih uspešnih napadov.

Ameriška vojska v Afganistanu, kjer je na misiji ISAF, je včerajšnji dan označila za enega izmed bolj črnih, še posebno v zadnjih devetih mesecih. Število žrtev med zahodnimi vojaki se je namreč močno zmanjšalo, potem ko so države članice zveze Nato najavile postopen umik iz Afganistana. ZDA so v letu 2013 do sedaj izgubil le “150 ” vojakov, kar je več kot polovica manj v primerjavi z letom 2012, ko sta v Afganistanu umrla 402 ameriška vojaka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Helikopterji UH-60 black hawk v akciji

Povezani članki