V Afganistanu strmoglavil ameriški lovec F-16

by Urednik

AMERIŠKO VOJAŠKO LETALO STRMOGLAVILO PO VZLETU, PILOT PREŽIVEL

Ameriške letalske sile (USAF) so sporočile, da je v torek, 29. marca 2016, v Afganistanu strmoglavil ameriški lovec F-16 iz 455. ekspedicijskega polka. Vojaško letalo je strmoglavilo takoj po vzletu iz letalske baze Bagram, pilot pa se je katapultiral iz letala.

Ameriški lovec F-16 je strmoglavil okoli 8:30 ure zvečer po lokalnem času. Vzrok nesreče še ni znan, Ameriška vojska pa je že sporočila, da ni šlo za sovražni ogenj. Pilot je preživel in so ga po nesreči prepeljali v bolnišnico. Njegovo zdravstveno stanje še ni znano.

Podjetje General Dynamics (zdaj Lockheed Martin) je bojno letalo F-16 “fighting falcon” v 1970-ih prvotno zasnovalo za zračne spopade, v naslednjih letih pa so ga nadgradili tudi s sistemi za napade na kopenske cilje.

Ameriške letalske sile imajo v svoji floti še vedno okoli 950 lovcev F-16, ki čakajo na zamenjavo – nevidne lovec F-35. Podrobneje smo o tem pisali v članku USAF želi podaljšati življenjsko dobo 300 lovcem F-16C/D, zgodbo o lovcu F-16 pa smo podrobneje opisali v reviji Obramba (februar 2014) v članku Štiridesetletnik še vedno v prvi bojni črti – F-16 fighting falcon.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Priprava in vzlet ameriškega lovca iz baze Bagram

Povezani članki