V Berlin na letalski sejem ILA 2014

by Urednik

ZAČETEK NEMŠKEGA LETALSKEGA SALONA ILA 2014

V torek 20. maja 2014 odpira vrata mednarodni letalski salon ILA (nemško: Internationale Luft- und Raumfahrtausstellung ), eden najstarejših sploh, saj sega njegova zgodovina v davno leto 2009.

Zanimivo: istega leta, nekaj mesecev kasneje (25.11.1909) je na travniku pri goriških Rojah poletel tudi prvi Slovenec Edvard Rusjan z letalom Eda 1.

ILA 2014 je najstarejši in najobsežnejši letalski sejem v tem delu Evrope, od 20. do 25. maja pa bo gostil 1230 razstavljavcev iz 40 držav, ki bodo predstavili svoje tehnološke dosežke s področja letalstva in najsodobnejše visokotehnološke letalske proizvode.

Pričakujejo več kot 200.000 obiskovalcem, strokovnjakov, letalcev in ljubiteljev. Skupaj razstavljajo nad 300 letal, helikopterjev in drugih letalnikov, prireditev pa odpira, kot se za to napredno in uspešno industrijsko-tehnološko področje spodobi, nemška kanclerka Angela Merkel. Sejem družno pripravljata Združenje nemške letalske industrije BDLI in Messe Berlin GmbH.

Letalski sejem ILA 2014 so pripravili na 250.000 m2 berlinskega letališkega razstavnega centra, od tega je za petino pokritih razstavnih površin. Statični letalski razstavni prostor obsega  (zunanje površine) obsega 100.000 m2, prav tolikšna površina je rezervirana tudi za gledalce in dovozne poti. Prvi trije dnevi razstave so namenjeni strokovni javnosti, dnevi med 23. in 25. majem pa tudi vsem drugim obiskovalcem: ljubiteljem, tehnološkim navdušencem ter javnosti nasploh. Zanje bo najzanimivejši letalski del – prikazi letenja, ki bo prikazal stoletno zgodovino letalstva.

Nad 300 letalnikov vseh velikosti in kategorij

Dve letali bosta deležni še posebne pozornosti: gre za Boeingovega potniškega štiromotorca v najnovejši različici  B747-8 in Airbusovega dvomotornega “dolgolinijaša“ A350XWB. Ob teh dveh bodo zanimiva še druga letala, kot so An-124 (iz nekdanje skupne ukrajinsko-ruske “hiše” Antonov), pa evropski vojaški transporter najsodobnejše zasnove A400M, Airbusov potniški orjak A380, ipd.

Zanimiva bosta nastopa švicarske akrobatske skupine Patruille de Suise, ki bo morda eden njenih zadnjih javnih nastopov, pa tudi  akrobatske letalske skupine Breitling Jet Team s kar osmimi češkimi L-39 albatros (“civilna” letalska akrobatska skupina z vojaškimi letali). Organizatorji pa obljubljajo še nastope lovcev F-16 in švedskega gripna ter ruskega MiG-29.

Letalski sejem ILA v Berlinu

Izrazito močna bo prisotnost nemške Luftwaffe, ki bo sodelovala z bojnimi tornadi in  typhooni, pa helikopterji tiger in CH-53, transportnima letaloma C-160 transall in A310 MRTT,… V helikopterskem delu se predstavlja nad 40 helikopterjev, najmočnejše bo zastopstvo Airbus Helicopter (nekdanji Eurocopter) z modeli EC 135 T3, EC 145 T2 in EC 645 T2, ter helikopterjem NH-90.

Atraktiven bo nastop oldtimerjev, skupaj jih bo nad 25, med njimi pionirski Messershmittov model M 17 iz leta 1925 z vsega 198 kg. Predstavljajo tudi prvo leteče reaktivno letalo Me 262 (1941), pa dobro znano kratkovzletno štorkljo – Fieseler Stork, ipd.

Prvi tuji partner letošnje prireditve ILA je Turčija, ki bo tokrat prisotna tudi z največjo predstavitvijo svojih industrijsko-letalskih zmogljivosti.

Letalski sejem ILA v Berlinu

Na sejem ILA za konec tedna…

Tiste, ki smo uspeli navdušiti za berlinski letalski sejem, bodo imeli konec tedna kaj videti. Na spletni strani www.ila-berlin.com si lahko ogledate program vsakodnevnih letalskih prikazov in drugih zanimivosti. Za vstopnico (enodnevno) boste odšteli 18 EUR. Seveda pa se boste morali potruditi še za prevoz, letalskega namreč (neposrednega) iz Ljubljane v teh dneh ni…, lahko pa poletite iz Zagreba, saj ima Croatia Airlines neposredno povezavo z nemško prestolnico.

Dogajanje na letalskem salonu ILA 2014 pa bomo podrobno spremljali tudi na spletni strani www.obramba.com.

Pripravil: B. Knific, foto: ILA Messe

VIDEO: Utrinki iz letalskega sejma ILA 2013


Povezani članki