V bližini obale Latvije opazili rusko podmornico

by Urednik

RUSKA MORNARICA PRISOTNA V LATVIJSKI POMORSKI IZKLJUČNI EKONOMSKI CONI

Latvijski vojska je poročala, da so v ponedeljek 16. marca 2015 v bližini obale izsledili rusko podmornico, kar je že tretje tovrstno opažanje ruskih plovil od novembra 2014. Vendar pa ruska podmornica ni bilo v teritorialnih vodah Latvije, temveč je plula v izključni ekonomski coni te države (200 navtičnih milj širok odsek ob latvijski obali, ki se lahko uporablja za pridobivanje plina in nafte, ribolov,…).

Baltska flota Ruske mornarice ima v mornariški bazi v Leningradu nameščene 3 dizelsko-električne podmornice razreda kilo in lada.

Po navedbah latvijskih oboroženih sil so rusko podmornico izsledili le 27 navtičnih milj od teritorialnih voda Latvije, oziroma približno 39 kilometrov od obale države. Prejšnji opažanji ruskih vojaških plovil Baltska flota Ruske mornarice so se zgodila v novembru 2014 in februarju 2015, ko so prepoznali rusko korveta in podmornico med plovbo v latvijski izključni ekonomski coni.

Pomorske izključne ekonomske cone pa za razliko od teritorialnih voda neke države, uporabljajo tudi vojaške ladje drugih držav, tako za usposabljanja kot tranzit. V skladu s Konvencijo ZN o pomorskem pravu (UNCLOS) izključna ekonomska cona zajema območje v oddaljenosti 200 milj od kopnega in obalnim državam daje izključno pravico nadzora in izrabe virov. Npr. če hočejo ribiške flote tujih držav loviti na tem območju, morajo s to pomorsko državo skleniti posebne pogodbe.

Predstavniki Zahodnega ruskega vojaškega okrožja so 18. marca 2015 sporočili, da bo več kot 20 ladij in podmornic ruske Baltske flote sodelovalo v vojaških vajah, ki bodo namenjene protipodmorniški in protiletalski obrambi. Plovila Baltske flote bodo združena v več taktičnih skupin, ki bodo sestavljene iz dizelsko-električnih podmornic, majhnih raketnih in protipodmorniških čolnov, kot tudi minoiskalcev in različnih pomožnih ladij.

V zadnjih mesecih, od začetka ukrajinske krize, je Rusija vse bolj vojaško aktivna tudi v Baltski regiji, ruska vojaška letala in plovila Ruske mornarice pa izkoriščajo območje za usposabljanje, vendar so ruska letala le v nekaj primerih za kratko vstopila v zračni prostor druge države, največkrat Estonije.

Baltske države so zaradi ruske priključitve ukrajinskega Krima vedno bolj zaskrbljene nad lastno suverenostjo in se bojijo, da bi Rusija želela ponovno pod svojo oblast priključiti nekdanje države Sovjetske zveze.

Vojna v vzhodni Ukrajini, ki je razlog za skrbi baltskih držav, se je začela pred dobrim letom dni, v njej pa je umrlo že več kot 6.000 ljudi. Pro-ruski uporniki še vedno zasedajo večino delov regije Donbas in so v večini spopadov premagali Ukrajinsko vojsko.

Latvijska vlada se je zaradi ukrajinske krize in morebitne ruske agresije odločila okrepiti obrambo na vzhodni meji z Rusijo in bo za nakup naprednih oborožitvenih sistemov namenila okoli 16 milijonov USD.

“V naslednjih štirih letih načrtujemo na vzhodni meji vzpostaviti 12 metrov širok obmejni pas, ki bo opremljen s sodobnimi varnostnimi sistemi,” je dejal latvijski minister za notranje zadeve Rihards Kozlovskis. “To bo izboljšalo odzivni čas latvijskih obmejnih straž.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki