V dveh mesecih 50 civilnih žrtev letalskih napadov na ISIS v Siriji

by Urednik

V ZAVEZNIŠKIH LETALSKIH NAPADIH V SIRIJI UBITIH NAJMANJ 865 LJUDI

Organizacija združenih narodov (OZN) je izdala poročilo, da je bilo od začetka vojaškega posredovanja ZDA in zaveznic(22. september 2014) proti pripadnikom militantne skupine Islamska država (ISIS) v Siriji v letalskih napadih ubitih že vsaj 50 civilistov.

“…Mednarodna koalicija nadaljuje zračne napade proti ISIS-u v Siriji, iz vsakodnevnih poročil pa smo našteli 865 smrtnih žrtev, vključno s 50 civilisti, v Alepu, Deir ez-Zoru, Hasakehu, Idlibu in Raqqi od začetka posredovanja,” je v torek 15. novembra 2014, po dveh mesecih posredovanja v Siriji, poročilo komentiral generalni podsekretar Združenih narodov(United Nations –UN) za humanitarne zadeve in koordinator za nujno pomoč Valerie Amos.

Amos je poudaril, da “Organizacija ZN in njihovi partnerji še naprej delajo v ekstremnih in nevarnih okoliščinah,” in dodal, da je bilo “69 delavcev ZN ubitih od začetka konflikta v Siriji”. Pri tem ni dodal, ali je bil kateri izmed njih tudi žrtev zavezniških letalskih napadov, tako da sklepamo, da so bili žrtve kopenskih spopadov med Sirsko vojsko in Peshmergo ter ISIS-om.

Amos je ob tem komentiral tudi, da sirsko gospodarstvo še naprej upada zaradi krize v državi. “Sirsko gospodarstvo se je približno 40 odstotkom napram letu 2011. Brezposelnost sedaj že presega 54 odstotkov. Tri četrtine prebivalstva živi v revščini. Obiskovanje šole je padlo za več kot 50 odstotkov,” je dejal Amos.

“Sam še enkrat pozivam, da naj donatorji storijo več za financiranje humanitarnih ukrepov v odziv na krizo Siriji. Zbranih je namreč manj kot polovica potrebnih sredstev. Po humanitarnih strani še moramo storiti vse, kar lahko. Vendar kot sem že dejal ob številnih priložnostih, ta kriza zahteva politično rešitev. Upam, zavoljo ljudstva v Siriji, da bo ena kmalu najdena,” je sklenil uradnik ZN Amos.

V poročilu Organizacije Združenih narodov je zapisan tudi podatek, da je od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011, ko so se začeli spopadi med vojsko sirskega predsednika Bašarja al-Assada in sirskimi uporniki, po njihovih ocenah umrlo že skoraj 200.000 ljudi.

Pripravil: A. Knific, foto: ABC

Povezani članki