V Egiptu strmoglavil lovec MiG-21

by Urednik

PILOT LOVCA MIG-21 PREŽIVEL, UMRL PREBIVALEC LUKSORJA, TRIJE POŠKODOVANI
V nedeljo je na obrobje starodavnega mesta Luksor (Luxor) on reki Nil v Egiptu strmoglavil lovec MiG-21.
Pilot Egiptovskih letalskih sil se je katapultiral in s padalom varno pristal na tleh, medtem ko so razbitine lovca MiG-21 ubile enega prebivalca Luksorja in nekaj živine, tri ljudi pa ranile. Ob strmoglavljenju letala na kmetijsko predmestje Luksorja je številne hiše in osnovno šolo zajel ogenj, ki pa so ga hitro pogasili. Nekatera poročila zatrjujejo, da je letalo razneslo že v zraku, deli letala pa so nato “deževali” po območju.
Vojaški tiskovni predstavnik polkovnik Ahmed Mohammed Ali je sporočil, da je letalo strmoglavilo zaradi mehanske okvare, ostalih podrobnosti pa ni navedel. Preiskava vzrokov za nesrečo še poteka. Pilot lovca Mig-21 je bil na rutinskem poletu.
Ruski lovci MiG-21 so v Egiptovskih letalskih silah igrali glavno vlogo vse do 90-ih let, ko so jih zamenjali z ameriškimi letali F-16, ki sedaj tvorijo hrbtenico vojaškega letalstva. Vojska Egipta pa še vedno ohranja večje število starejših letal ruskega izvora Mig-21 (63). V svoji floti imajo Egiptovske letalske sile še 240 lovcev F-16 C/D, 32 letal F-4 phantom II, 53 lovcev mirage V, 18 mirage 2000 in 57 prestreznikov J-7 chengdu.
Obamova administracija pa se je ravno prejšnji teden odločila za prekinitev dobave novejših različic lovcev F-16, o čemer smo pisali v spodnji novički.
Mesto Luksor je nastalo na starem egiptovskem mestu Tebe in ga pogosto označujejo kot “največji muzej na prostem na svetu”, saj tam najdemo številne spomenike, templje, grobnice, čez reko Nil pa se začne Dolina kraljev in Dolina kraljic.
Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, AA

Povezani članki