V Evropo prispeli ameriški bombniki B-52 in B-2

by Urednik

AMERIŠKI BOMBNIKI B-53 LETIJO V BLIŽINI RUSKE ZAHODNE MEJE

V Veliko Britanijo so prvi konec tedna v juniju 2015 za mesec dni prileteli trije ameriški strateški bombniki B-52 stratofortress, v nedeljo pa sta se jim pridružila še dva nevidna bombnika B-2 spirit.

Strateški bombniki B-52 Ameriških letalskih sil (USAF) bodo sodelovali v dveh mednarodnih vojaških vajah, ki potekajo v bližini zahodnih meja Rusije in v katerih sodelujejo članice NATO ter vrsta drugi držav – BALTOPS 2015 in Saber Strike 2015.

Ameriška radarsko slabo zaznavna bombnika B-2 iz 509. in 131. bombniškega polka USAF sta iz letalske baze Whiteman priletela v RAF-ovo bazo Fairford, kjer so ameriški letalci prikazali dotakanje goriva in ogrevanje motorjev pred vzletom. Predstavnik Ameriških letalskih sil je dejal, da je bil dogodek mišljen kot prikaz sposobnosti da te “najsodobnejše” ameriške bombnikov lahko hitro pripravlijo za posredovanje in ponudijo konvencionalno ter jedrsko odvračanje kadarkoli in kjerkoli. Zaenkrat ni znano, kako dolgo bosta 2 od 21 ameriških bombnikov B-2 ostala v Evropi.

Poleti ameriških B-52 pa bodo potekali nad mednarodnimi vodami Baltiškega morja in nad ozemlji baltskih držav ter Poljske, navaja v poročilu Strateško poveljstvo ZDA. Na Poljskem so nameščeni tudi ameriški leteči tankerji KC-135 stratotanker, ki bodo oskrbovali letala z gorivom v zraku.

Prav tako je pred dnevi v Estonijo priletelo osem ameriških jurišnikov A-10 thunderbolt Nacionalne garde iz ameriške države Maryland, ki prav tako sodelujejo v vojaških vajah Saber Strike 2015. V Estoniji bodo tudi vaje tankovske enote Oboroženih sil ZDA, opremljene s tanki M1A2 abrams in bojnimi oklepnimi goseničnimi vozili M113 bradley. Zavezništvo je v Estonijo prav tako premaknilo oklepno tehniko, poleg že omenjenih abramsov  in bradleyev še bojna oklepna vozila pehote stryker, boxer, piranha, izvidniške fuchse ter drugo oborožitev.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF, FighterControl

Povezani članki