V Indiji bodo podvojili proizvodnjo lahkih bojnih letal tejas

by Urednik

INDIJSKE LETALSKE SILE NESTRPNO PRIČAKUJEJO NOVA LETALA HAL TEJAS

Indijski letalski proizvajalec Hindustan Aeronautics Limited (HAL) bo vzpostavil še drugo proizvodno linijo za povečanje proizvodnje lahkih bojnih letal (LCA) tejas s sedanjih 8 primerkov na 16 letno.

Indijske letalske sile so že pred leti naročile 100 lahkih bojnih letal (LCA – Light Combat Aircraft) HAL tejas, prve dobave pa so se začele konec leta 2016.

HAL se je odločil, da podvoji proizvodnjo in za dosego tega cilja dal približno 70% sestavnih delov v izdelavo 85-im indijskim podjetjem. Večje sklope, kot so sprednji trup, osrednji trup, zadnji trup in krila, bodo proizvajala zasebna industrija, ki jih bo dobavila v približno letu dni, so sporočili iz podjetja HAL.

Proizvajalec je 45. eskadrilji (Flying Daggers – leteča bodala) Indijskih letalskih sil (IAF) že dobavil šest letal tejas, do konca marca 2018 načrtujejo dobavo enajstega letala.

HALtejas je nadzvočno, enomotorno večnamensko lahko bojno letalo, ki ga je indijska Agencija za razvoj letalstva v sodelovanju s podjetjem HAL razvijala zadnja tri desetletja, da bi z njim nadomestili stare lovce MiG-21, skupaj jih uporabljajo še okoli 250, in že pred desetletjem upokojene MiG-23 (skupaj 150) v Indijskih letalskih silah.

Podrobneje smo o novem indijskem lahkem bojnem letalu pisali v Reviji Obramba, april 2016 v članku z naslovom:  LCA tejas – Projekt indijskega lahkega lovca.

Pripravil: A. Knific, foto: HAL

Povezani članki