V Indiji splavili še tretjo podmornico razreda kalvari (scorpene)

by Urednik

ZAMUDE PRI DOBAVI PODMORNIC INDIJSKI MORNARICI

V Indiji so zadnji dan januarja splavili še tretjo dizelsko-električno jurišno podmornico razreda kalvari (scorpéne), ki so jo poimenovali Karanj. Po licenci francoske DCNS jo za Indijsko mornarico gradi domača ladjedelnica Mazagon Dock.

Podmornica INS Karanj je ime nasledila po podmornici razreda foxtrot (projekt 641), ki je bila aktivna med leti 1969 do leta 2003 in sodelovala tudi v indijsko-pakistanski vojni leta 1971. Podmornico so splavili v pristanišču v Mumbaju, kjer se bodo začela testiranja.

Indija je leta 2005 na razpisu za nove dizelsko-električne podmornice izbrala francoske podmornice razreda scorpéne. Za 6 podmornic tega razreda bo skupaj namenila več kot 4,5 milijarde dolarjev, zgradili pa jih bodo v okviru programa “Make In India” (narejeno v Indiji) po licenci DCNS na domačih tleh.

Sprva je bilo načrtovano, da bo Indijska mornarica vseh 6 podmornic razreda kalvari (scorpéne) dobila v uporabo med leti 2012 in 2016, vendar se je gradnja nekoliko zavlekla. Trenutno je od sredine decembra 2017 operativna le prva podmornica – INS Kalvari, medtem ko je druga INS Khanderi sredi testiranj (do marca 2018), tretja INS Karanj pa začenja testiranja in bo predvidoma dobavljena decembra 2018.

Indija za podmornice razreda kalvari razvija od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP) imenovan DRDO, ki ga bodo vgradili v zadnji dve izdelani podmornici, kasneje pa z njim opremili tudi preostale štiri podmornice iz projekta P-75 I. Nov indijski sistem AIP naj bi začeli preizkušati že v februarju 2015.

Nove podmornice razreda kalvari bodo prve v Indijski mornarici, ki bodo radarsko veliko slabše zaznavne od preostalih indijskih in bodo omogočale zelo globoke potope (tudi do 1.000 metrov globoko), kar jim omogoča posebno izredno “elastično” jeklo. Prav tako so pri gradnji uporabljajo tehnike za zmanjševanje šumov, kar so dosegli z montažo notranje opreme na izolativne oz. gumijaste materiale, ki preprečujejo oddajanje glasnih vibracij iz notranjosti podmornice. Tudi oblika podmornic razreda scorpéne je zasnovana tako, da jo sonarji težje odkrijejo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki