V Iranu po desetih letih znova poletel C-130 hercules

by Urednik

IRAN JE V ČASU SANKCIJ RAZVIL SVOJE OBRATE ZA SERVIS VOJAŠKIH LETAL

Iranski inženirji in tehniki so pred dnevi uspešno opravili remont prvega transportnega letala C-130 hercules iz flote Iranskih letalskih sil, ki je poletel po desetih letih “prisilne” prizemljitve. Prenovo letala so opravili strokovnjaki za vzdrževanje in logistike na Shahid Doran, C-130 hercules pa je poletel prvič po desetih letih, poroča iranska agencija Fars.

To je prvo obnovljeno iransko transportno letalo C-130E/H hercules iz flote 19-ih letal, ki so bila zaradi mednarodnih sankcij proti Iranu (na račun razvijanja jedrskega orožja) zadnje desetletje prizemljena. Sporočili so, da so za remont letala C-130 potrebovali 30.000 ur dela, po poletu pa se je hercules že pridružil Iranskim letalskim silam.

Iranski poveljnik letalskih sil Mehdi Hadiyan je že avgusta 2015 za medije dejal, da je Iran po dolgih letih razvoja postal samozadosten tudi na področju posodobitve (remonta) vojaških letal in usposabljanja pilotov kljub sankcijam iz zahodnih držav. Poudaril je, da so Iranske letalske sile postale samozadostne na vseh področjih, ob tem pa vsi letalniki letijo v skladu z zahtevanimi standardi. Sporočilo je prišlo v času, ko je Iran uspešno končal posodobitev dveh lovcev mirage F-1, ob tem pa napovedal, da že uspešno uporabljajo posodobljena bojna letala MiG-29 in F-5.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki