V Izraelu pristal prvi “nevidni” lovec F-35 “adir”

by Urednik

IZRAEL EDINA DRŽAVA Z LOVCI 5. GENERACIJE NA BLIŽNJEVZHODNEM OBMOČJU

V izraelsko letalsko bazo Nevatim sta iz Italije priletela prva dva “nevidna” lovca Lockheed Martin F-35A “adir”, potem ko je Izrael pred meseci naročil 50 večnamenskih bojnih letal tega tipa.

Na ponedeljkovo slovesnost v južnem Izraelu sta nova izraelska lovca F-35 zaradi slabih vremenskih razmer priletela z nekajurno zamudo. Pričakalo jih je kar nekaj pomembnih izraelskih in ameriških politikov, na čelu z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in ameriškim obrambnim sekretarjem Ashom Carterjem

Poveljnik štaba IAF, brigadni general Tal Kalman je že pred dnevi napovedal prihod para F-35 in dejal. “Izraelski F-35 bo postal prvi lovec pete generacije na Bližnjem vzhodu in nam bo zagotovil pomembno prednost v primerjavi z vsemi drugimi akterji v regiji.”

Izraelske letalske sile (IAF) so prvega lovca F-35A “adir”  sicer uradno prevzele že 22. junija 2016 na slovesnosti v Fort Worth v Texasu, kjer izdelujejo ta letala. Prvotno naročilo 33 letal F-35 so Izraelci razširili na 50 lovcev, v svoji oborožitvi pa si jih IAF želi vsaj 75.

Izraelci so svojega F-35 lightning II poimenovali v adir (mogočni), vanje pa bodo vgradil številne v Izraelu izdelane sklope, kot so na primer oborožitveni sistemi in sistemi za elektronsko bojevanje.

Z letali F-35 si obetajo doseči novo prednost v regiji, ki so jo v zadnjem času ogrozile nabave ruskih protiletalskih sistemom dolgega dosega Almaz-Antey S-300PMU1  in nekaterih kitajskih zračno-obrambnih sistemov v regiji.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki