V Južni Koreji strmoglavil novi helikopter MUH-1 marineon

by Urednik

MED TESTIRANJEM STRMOGLAVIL HELIKOPTER MORNARIŠKE PEHOTE

V Južni Koreji je na vojaškem letališču v jugovzhodnem mestu Pohang med preizkusnim poletom strmoglavil helikopter KAI MUH-1 marineon, v nesreči pa je življenje izgubilo pet članov posadke, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Vojaški helikopter MUH-1 marineon so v torek, 17. julija 2018, testirali po prvih popravilih. Strmoglavil je s približno 10 metrov višine in nato na tleh zagorel. V nesreči je umrlo pet članov posadke, ena oseba pa je preživela in so jo odpeljali v bolnišnico zaradi poškodb.

MUH-1 je verzija helikopterja KUH-1 surion (Južna Koreja jih uporablja več kot 250), prilagojenega za potrebe mornariške pehote, ki so ga razvili pri Korea Aerospace Industries (KAI). Helikopter MUH-1 marineon je dolg 19 metrov in lahko prevaža do devet vojakov, v zraku pa je z dodatnimi rezervoarji za gorivo lahko več kot tri ure. Rotor je zložljiv, tako da se lahko helikopter uporablja tudi na amfibijsko-desantnih ladjah.

Prvi mornariški MUH-1 marineon je prvič vzletel 19. januarja 2015. Južnokorejska vojska je decembra 2016 s proizvajalcem KAI podpisala pogodbo za dobavo 30 helikopterjev tega tipa za potrebe Korpusa mornariške pehote, prva dva pa sta bila dobavljena v januarju 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki