V Pakistanu strmoglavil helikopter Mi-171 – umrla norveški in filipinski veleposlanik

by Urednik

SO TALIBANI SESTRELILI HELIKOPTER PAKISTANSKE VOJSKE ALI JE ŠLO ZA TEHNIČNO OKVARO?

V petek 8. maja 2015 je v jutranjih urah v Pakistanu v gorati severni regiji Gilgit strmoglavil pakistanski vojaški helikopter Mi-171, ki naj bi ga zadel izstrelek zemlja-zrak, kot trdijo Talibani. Na krovu helikopterja Mi-17 je bilo 17 ljudi, od tega 6 Pakistancev in 11 tujcev. V strmoglavljenju je umrlo 7 (po nekaterih podatkih 9) ljudi, oba pilota in en pakistanski vojak ter veleposlanika Norveške in Filipinov, kot tudi ženi malezijskega ter indonezijskega veleposlanika.

Pri tem sta bila ranjena še veleposlanika Poljske in Nizozemske, medtem ko so ambasadorji Kanade, Južne Afrike, Libanona in Romunije, ki  so bile prav tako na krovu, nepoškodovani, poroča Reuters.

Pakistansko Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da so štirje helikopterji  Mi-171 (od skupaj 45-ih) Pakistanske vojske peljali premiera Nawaza Šarifa in visoke predstavnike tujih držav na otvoritev dveh projektov. En izmed vojaških transportnih helikopterjev je strmoglavil v šolo (ki je bila k sreči prazna) v Gilgitu in zagorel.  Pakistanskega premiera Šarifa so nemudoma odpeljali nazaj v prestolnico Islamabad.

Pakistanski vladni tiskovni predstavnik je sporočil, da je za strmoglavljenje kriva tehnična okvara. Vendar pa so Talibani sporočili medijem, da so oni sestrelili helikopter Pakistanske vojske in da so upali, da so sestrelili letalnik v katerem se je peljal Nawaz Šarif. Vendar pa se v Pakistanu pogosto dogaja, da Talibani prevzamejo odgovornost za nesreče oz. napade, ki jih niso povzročili.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Pakistan Kitajski naročil izdelavo 110 večnamenskih lovcev JF-17 thunder

Pakistan se je s Kitajsko dogovoril za nakup (proizvodnjo) 110 lovcev PAC JF-17 thunder, saj pakistanski obrati ne morejo izdelati zadostnega števila letal za potrebe Pakistanske vojske.

VIDEO: Pakistanski talibani razvili in preizkusili lastno raketo “omar-1″

Pakistanski militantna organizacija Tehreek-i-Talibani Pakistan(TTP oz. Pakistanski talibani) je poskusno izstrelila svojo prvo samostojno razvito raketo imenovano “omar-1″.

Povezani članki