V podvozju ameriškega letala C-130 našli truplo afriškega dečka

by Urednik

SLEPI POTNIK UMRL V PODVOZJU AMERIŠKEGA VOJAŠKEGA LETALA

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so pri pregledu vojaškega transportnega letala  C-130 hercules v letalski bazi Ramstein  v Nemčiji našli truplo najstnika.

Truplo slepega potnika afriških korenin so našli ujeti v prostoru nad zadnjim podvozjem letala, kamor pilot med poletom spravi zadnja kolesa. Ameriška vojska je s transportnim C-130 hercules pred prihodom v Nemčijo naredila več postankov v afriških državah, zato zaenkrat še ne vedo, kdaj in kje se je afriški deček skril v letalo. Letalo se je namreč  na misiji podpornih dejavnosti ustavilo v Senegalu, Maliju, Čadu, Tuniziji in nazadnje še v mornariški bazi Sigonella na italijanskem otoku Sicilija.

Pentagonov tiskovni predstavnik John Kirby je za medije dejal, da slepi potnik ni vplival na polete letala in da ga med standardnimi pregledi niso našli – to jim je uspelo šele ob podrobnem pregledu vzdrževalnega osebja.

Ameriški in nemški uradniki incident že preiskujejo, Američani pa bodo okrepili varovanje svojih letal, še posebno tam kjer delujejo C-130 in varnost letališča ni vedno v skladu z ameriškimi standardi.

V zadnjih letih so slepi potniki, ki se skrijejo v podvozje letala ali v tovorni del, vse pogostejši pojav. Vendar se večina takšnih nezakonitih migracij konča tragično, predvsem zaradi izredno nizkih temperatur na visokih nadmorskih višinah (do -50⁰C) in redkejšega zraka (manj kisika), le redkim pa uspe – aprila je tako 15-letnik preživel peturni polet iz San Joseja do Havajev v podvozju letala, potem ko se je na pot odpravil, ker je pogrešal mamo.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki