V Rusiji obnovili proizvodnjo bombnikov Tu-160M2

by Urednik

ZAČETEK PONOVNE SERIJSKE PROIZVODNJE BOMBNIKOV TU-160

V Letalskem obratu Gorbunov v ruskem Kazanu se je ponovna začela proizvodnja strateških bombnikov Tu-160 blackjack in sicer modernizirane različice z oznako M2, je sporočil namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksey Krivoručko.

“Sestavljajo se prva letala, v bližnji prihodnosti pa se bo začela serijska proizvodnja. Počakali bomo na prvi polet, da se odločimo o serijskih dobavah. Obstaja časovni načrt…,” je dejal Krivoručko po obisku Letalskega obrata Gorbunov.

Odločitev o nadaljevanju proizvodnje strateških bombnikov Tu-160 belyy lebed (beli labod) v Kazanu so sprejeli leta 2015, ko so v javnost prišle tudi informacije, da nameravajo Ruske letalske sile pridobiti vsaj 50 novih Tu-160, ob tem pa se bo nadaljeval razvoj bombnika 5. generacije PAK DA – kljub vnovični proizvodnji starejšega bombnika.  V zadnjih letih je zato Rusija veliko truda in sredstev vložila v obnovo proizvodnih objektov v Kazanu, na novo so uredili testni kompleks letališča in infrastrukturo,  pri proizvodnji Tu-160M2 pa sodeluje skoraj 200 podjetij.

Na slovesni predstavitvi so 16. novembra 2017 v Kazanu razkrili prvo na novo sestavljeno (prototipno) letalo Tu-160M2 (zgrajen iz nedokončanega trupa letala Tu-160), ki je bilo prvo sestavljeno letalo tega tipa po zaključku serijske proizvodnje leta 1992. Takrat je Dmitrij Rogozina dejal, da naj bi se serijska proizvodnja povsem novih letal Tu-160M2 začela leta 2019, Ruskim letalskim silam pa naj bi jih začeli dobavljati leta 2023.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos 

Povezani članki