V Siriji opazili ruske sisteme pancir-S1 in krasuha-4

by Urednik

RUSKA VOJSKA V SIRIJO POSLALA SISTEME ZA ELEKTRONSKO BOJEVANJE

V prvih dneh oktobra 2015 se je pozornost javnost usmerila v Sirijo, točneje v provinco Latakija, kamor je Ruska vojska namestila vojaška letala za napade na cilje Islamske države (ISIS), ob tem pa tudi nekatere druge kopenske oborožitvene sisteme.

Poleg glavnih bojnih tankov T-90 in kolesnih oklepnih vozil BTR za varovanje letalske baze Bassel Al-Assad skrbijo tudi raketni sistemi zračne obrambe pancir-S1 ter mobilni sistemi za elektronsko bojevanje 1RL257E krasuha-4.

Raketni sistemi zračne obrambe pancir-S1 (NATO: SA-22 greyhound) varujejo bazo Bassel Al-Assad v Latakiji pred morebitnimi nevarnostmi iz zraka, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč. Pancir-S1 (pantsir-S1) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi vsaj 50 sistemov pancir-S1

V ruski letalski bazi v Siriji pa so fotografirali tudi mobilni sistemi za elektronsko bojevanje 1RL257E krasuha-4 , s katerimi Ruska vojska ovira delovanje vohunskim satelitom, kopenskim radarskim sistemom ter letečim sistemom za zgodnje odkrivanje in nadzor (AWACS – Airborne Warning and Control System).

Sistem krasuha-4 v celoti pokriva predmet (v tem primeru letalsko bazo in letalnike) pred odkritjem radarja v oddaljenosti 150-300 kilometrov, hkrati pa lahko povzroči tudi škodo na sovražnikovemu radarskem in komunikacijskem sistemu z ustvarjanjem močnih motenje na temeljnih radarskih frekvencah in drugih virih, ki oddajajo radijske valove.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki