V Siriji sestrelili ameriško brezpilotno letalo MQ-9 reaper

by Urednik

SO ZDA V SIRIJI V ENEM DNEVU IZGUBILE 3 BREZPILOTNA LETALA?

Nad provinco Idlib na severozahodu Sirije opozicijsko, ki jo nadzirajo opozicijske sile, je bilo 18. avgusta 2020 sestreljeno vsaj eno ameriško brezpilotno letalo MQ-9 reaper. Poročajo tudi, da sta se istega dne v zraku zaleteli dve brezpilotni letali, vsaj eno pa naj bi bilo MQ-9.

Sirski uporniki iz province Idlib so poročali, da so sestrelili dve ruski brezpilotni letali orlan-10, vendar so analitiki na posnetkih razbitin letalnika lahko hitro prepoznali, da je šlo vsaj v enem primeru za okoli 15 milijonov dolarjev vredno ameriško brezpilotno letalo MQ-9 reaper.

Nekateri poznavalci razmer v Siriji menijo, da je Ameriška vojska izgubila celo tri brezpilotnike, dva sta se zaletela, tretjega pa so sestrelili. Pojavljajo se tudi ugibanja, da naj bi reaperja lahko sestrelili celo turški vojaki, ki so prisotni na tem območju. Ameriška vojska zaenkrat še ni potrdila izgub.

MQ-9 reaper je brezpilotni daljinsko vodeno letalo srednjega dosega za izvajanje operacij na srednjih nadmorskih višinah in z dolgim časom letenja – veliko avtonomijo (MALE), ki se uporablja predvsem za uničevanje premičnih ciljev (vozil) in pridobivanje obveščevalnih podatkov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki