V Siriji sestrelili bojno letalo Su-22, pilota so zajeli uporniki

by Urednik

SIRSKE LETALSKE SILE IZGUBILE LETALO IN PILOTA

V torek, 5. aprila 2016, je južno od sirskega mesta Aleppo na območju hribovja Talat al-Iss strmoglavil lovski bombnik Su-22, ki naj bi ga z raketo zemlja-zrak sestrelila ena uporniška skupina Jabhat al Nusra. Pilota, ki se je po zadetku katapultiral iz letala, naj bi kmalu po pristanku s padalom (VIDEO spodaj) zajeli, njegova usoda pa ni znana.

Sprva se ni vedelo ali gre  za rusko ali sirsko vojaško letalo. Vendar pa je rusko obrambno ministrstvo kmalu po nesreči ruskim medijem sporočilo, da ruska bojna letala, ki so nameščena v Siriji, ne delujejo na tem območju. Na dan so nato kmalu prišle informacije za kateri tip letalnika je šlo.

Sestrelili so bojno letalo Sirskih letalskih sil Su-22, ki je vzletelo iz vojaškega oporišča Shairat na bojno misijo v provinci Aleppo. Sirska vojska je sestrelitev potrdila in sporočila, da poizveduje za usodo pilota.

Sirski mediji pišejo, da so pilota Sirskih letalskih sil ujeli pripadniki militantne skupina Jabhat al Nusra, ki jo povezujejo z al Kaido. Ob tem so zapisali, da je bilo sestreljeno vojaško letalo na izvidniški misiji.

Zanimivo je, da so uporniki prevzela nadzor nad hribom Talat al-Iss hrib, v bližini strmoglavljenja letala, šele pred nekaj dnevi (po nekaterih podatkih v petek 1.4.2016). Kljub premirju med Sirsko vojsko in uporniki, ki je v veljavi že več kot mesec dni (od 27. februarja 2016), pa le to ne vključuje militantne skupine Jabhat al Nusra (poleg Islamske države).

Robustni lovski bombnik Su-22 fitter je bil razvit iz Su-17, ki je namenjen za letenje z visoko hitrostjo nizko nad površjem. Konstrukcija letala velja za eno od najbolj prilagodljivih iz časov Sovjetske zveze, ki je v več kot 25 držav po vsem svetu prodala več kot 1.000 letal tega tipa.

Poleg Sirije (50), Jemna (26), Angole (8) in Vietnama (38), uporablja bojna letala Su-22 še vedno tudi Poljska (okoli 18 letal). Poljske letalske sile so med letoma 1984 in 1988 prejele 110 lovskih bombnikov Su-22M4 (NATO: fitter-K), v naslednjih nekaj letih pa jih želijo nadomestiti z brezpilotnimi letali in lovci. Poljsko vojaško letalo Su-22 smo ljubitelji lahko v živo videli (verjetno zadnjič) poleti 2013 na letalskem mitingu v avstrijskem Zeltwegu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Pristajanje sestreljenega sirskega pilota s padalom

Povezani članki