V Siriji sestrelili izraelskega lovca F-16

by Urednik

PO SESTRELITVI IRANSKEGA BREZPILOTNIKA JE IZRAEL Z LETALI NAPADEL V SIRIJI

V soboto, 10. februarja 2018, zjutraj so na območju izraelsko-sirske meje sestrelili izraelsko lovsko letalo F-16, ki je sodelovalo pri napadu na iranske položaje v Siriji. Od tod naj bi nekaj ur pred tem nad izraelsko ozemlje poletelo iransko brezpilotno letalo, ki ga je sestrelil izraelski helikopter.

V soboto zgodaj zjutraj so v izraelskem zračnem prostoru zaznali letalnik, ki so ga “identificirali kot iransko brezpilotno letalo, ki je vzletelo s sirskega ozemlja”, je sporočil general Ronen Manelis iz vrst Izraelskih obrambnih sil (IDF). Domnevno iransko brezpilotno letalo je Izraelska vojska nato sestrelila s helikopterjem (AH-64 apache). Kot je dejal Manelis, je brezpilotni letalnik strmoglavil na izraelskem ozemlju in ga IDF že proučuje.

V odgovor je Izrael nad domnevno iranske položaje v Siriji poslal svoje lovce F-16 in uničili “sovražnike”. Manelis je ob tem izjavil: “To je bil kirurški ukrep globoko v Siriji, tarča uničena.”

Kot kaže pa so eno od izraelskih letal pri vračanju z naloge sestrelili enega lovca F-16, ki je strmoglavilo na izraelskem ozemlju, po poročanju IDF. Oba pilota izraelskega dvosedežnega lovca F-16D sta se uspešno katapultirala iz letala in so ju prepeljali v bolnišnico. Po prvih poročanjih naj bi eden od njiju utrpel hujše poškodbe.

Izraelska vojska je takoj odgovorila na sestreljeno letalo in napadla 12 iranskih in sirskih položajev, med katerimi so bile štiri sirske baterije zračne obrambe in štirje iranski položaji. Zaenkrat se še ugiba s katerim orožjem in komu je uspelo sestreliti izraelskega lovca F-16. Po nekaterih informacijah naj bi to uspelo Sirski vojski, zvesti predsedniku Asadu, s protiletalskim sistemom pantsir-S1 (NATO: SA-22), ki jih je v zadnjih letih kupila iz Rusije dobila okoli 50.

Izraelski  general Manelis je potrdil, da so sirene aktivirane, vendar dodal, da civilisti niso v nevarnosti.”To je resen iranski napad na izraelsko ozemlje,” je dejal Manelis. “Iran vleče regijo v situacijo, v kateri se ne ve, kako se bo končala. Pripravljeni smo na različne incidente … kdorkoli je odgovoren za ta incident, bo plačal ceno.”

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki