V Siriji sestrelili lovca MiG-21, pilot pri reševanju letala umrl

by Urednik

VIDEO: KDO JE SESTRELIL SIRSKO VOJAŠKO LETALO?

V bližini vojaškega letališča Hama v zahodno-centralni Siriji je bil v soboto (12.3.2016) sestreljen dvosedi sirski lovec MiG-21UM. Kopilot se je po zadetku uspel katapultirat iz letala, medtem ko je pilot poskušal izvesti zasilni pristanek na letališču, vendar je pri tem umrl, poroča ruski Sputnik.

“Po tem ko je bilo letalo Sirskih letalskih sil zadeto, se je eden od pilotov katapultiral in s padalom pristal v vasi al-Magir, ki je pod nadzorom vladne vojske. Drugi pilot je poskušal zasilno pristati na vojaškem letališču Hama. Pristanek ni uspel in pilot je umrl,” je pojasnil sirski vir.

Lovca MiG-21 Sirskih letalskih sil so sestrelili med približevanjem letališču, potem ko se je vračalo iz bojne naloge. Vojaško letalo naj bi sestrelili s protiletalsko raketo ali protiletalskim topom. Nekateri sirski viri trdijo, da sta miga zadeli kar dve raketi zemlja-zrak z infrardečim sledenjem (heat-seeking).

Nekateri ruski viri tudi navajajo, da naj bi sirske opozicijske sile z raketami zemlja-zrak (prenosni sistemi s toplotnim vodenjem) oborožila Saudska Arabija (o čemer bomo podrobneje še pisali).

Zenkrat še ni znano, katera militantna skupina je sestrelila sirskega lovca MiG-21. V provinci Hama se Sirska vojska še vedno spopada z borci Islamske države (Daesh) in Fronte al-Nusra, ki je povezana z al-Kaido. Prozahodni Sirski observatorij za človekove pravice (zastopa in vodi ga Rami Abdulrahman, ki deluje iz britanskega Coventrya)  pa naj bi se dokopal do informacije, da je letalo sestrelila sirska uporniška skupina Jaish al-Nasr, ki je del Svobodne sirske vojske (FSA). Če ta informacija drži, je tako prišlo do prve hujše kršitve mirovnega ameriško-ruskega sporazuma o prekinitvi ognja v Siriji (med sirskimi uporniki in vladnimi silami).

Iz videoposnetkov, ki so se pojavili na spletu, je razvidno, da je sirski mig bombardiral položaje nasprotnikov, le malo za tem pa je bil zadet. Iz spodnjega videoposnetka je razvidno, da so na sirskega lovca streljali tudi s protiletalskimi topovi, vendar ni moč ugotoviti, ali so prav ti “zakrivili” strmoglavljenje.

Na videoposnetku je na terenskem vozilu land cruiser ruski dvocevni avtomatski top ZU-23-2 “sergey”, znan kot ZU-23 (ZU – Zenitnaya Ustanovka /rusko: Зенитная Установка). Gre za protiletalsko orožje (dva 23 mm topa) še iz časov Sovjetske zveze, sedaj pa ima tudi oznako GRAU 2A13, kar je oznaka Glavnega raketnega in artilerijskega direktorata (GRAU) Ministrstva za obrambo Ruske Federacije.

Sirske letalske sile imajo na vojaškem letališču Hama 2 eskadrilje (679. in 680.) lovcev MiG-21MF/UM, po nekaterih informacijah pa je v tej bazi delovala tudi lovska eskadrilja z letali MiG-29. Sirska vojska je imela v letu 2010 še več kot 200 lovcev MiG-21, sedaj pa naj bi jim ostalo še okoli 160 letal in sicer v treh različicah: bojni FM (~105), trenažni U/UM (~15) in izvidniški R (~40).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum, YouTube

VIDEO: Sestrelitev sirskega lovca MiG-21

Povezani članki