V Siriji sestrelili rusko jurišno letalo Su-25

by Urednik

JE RUSKI PILOT MISLIL DA LETI NAD PRIJATELJSKIM OZEMLJEM?

V soboto, 3. februarja 2018, je v provinci Ildib v Siriji strmoglavilo jurišno letalo Su-25 Ruskih letalskih sil, potem ko ga je zadel izstrelek prenosnega protiletalskega raketnega sistema (MANPADS) borcev militantne skupine Jabhat Fatah al-Sham (prej poznana kot Fronta al-Nusra).

Ruski pilot se je med strmoglavljenjem katapultiral iz letala Su-25 in s padalom pristal na sovražnem ozemlju. Po zadnjih vesteh ruskega obrambnega ministrstva se je major Roman Filipov znašel v streljanju s številčno precej močnejšim nasprotnikom, na koncu pa se, v izogib zajetju, ubil z granato. V Kremlinu so ga že (posmrtno) predlagali za najvišje odlikovanje – heroj Rusije, poroča ruski časopis Kommersant.

Ruska vojska se je kmalu po novici o sestrelitvi odzvala in v povračilnih ukrepih s preciznimi izstrelki napadla več položajev borcev militantne skupine Jabhat Fatah al-Sham. V napadu naj bi jih ubili več kot 30. Ruska vojska je na spletu že objavila videoposnetke strmoglavljenja letala.

Sestrelitev letala Su-25 frogfoot je za ruske medije komentiral tudi vojaški strokovnjak Konstantin Sivkov: “Letalski radar ne more registrirati napada s prenosnim protiletalskim raketnim izstrelkom kot sta stinger ali igla, ker so njihovi projektili opremljeni s pasivnimi samousmerjevalnimi bojnimi glavami. Igla ima doseg največ 3 kilometre, kar pomeni, da je pilot Su-25 letel nizko in je očitno mislil, da je na  območju, kjer ne bo napaden.«

Ob tem je Sivkov namignil, da bodo morale Ruske letalske sile povečati varnost letenja v Siriji na območjih, kjer bi lahko bili sovražniki. Ti so prenosne protiletalske raketne sisteme verjetno dobili na črnem trgu ali v skladiščih orožja Sirske oz. Iraške vojske.

V dveletni vojaški operaciji v Siriji je Rusija izgubila že skupaj 10 letalnikov – 3 jurišnike Su-25, 1 lovca Su-33 in 1 lovca MiG-29, 5 helikopterjev Mi-8 in Mi-25. Pet letalnikov je strmoglavilo zaradi tehničnih napak.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Posnetek strmoglavljenja ruskega jurišnika Su-25 v Siriji

Povezani članki