V Skandinaviji največji evropski manevri lovskih letal – Arctic Challenge 2015

by Urednik

VOJAŠKA VAJA ZVEZE NATO (ZARADI POVEČANE PRISTNOSTI RUSKIH LETAL)

Zveza NATO je skupaj z zaveznicami v ponedeljek 25. maja 2015 na Norveškem začela eno največjih evropskih vaj letalskih enot, ki se imenuje Arctic Challenge 2015. Na 12-dnevni vaji bo sodelovalo okoli 100 lovskih letal, nekaj letal za zgodnje opozarjanje AWACS in več kot 4.000 vojakov iz devetih držav, je sporočila Norveška vojska. Letalska vaja poteka severno od polarnega kroga, v regiji, kjer narašča ruska vojaška prisotnost, kar že nekaj mesecev  sproža pomisleke sosednjih držav.

Namen vaje je za nemoteno usklajevanje med zavezniki, ki delujejo pri nadzoru zračnega prostora v regiji, ki se razteza od severne Norveške preko Švedske do Finske. Vojaška letala na vaji Arctic Challenge 2015 vzletajo iz treh letalskih baz v bližini mest Bodo na Norveškem,  Kallax na Švedskem in Rovaniemi na Finskem. Poleg gostiteljic so na vaji prisotne še letalske sile ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Nizozemske in Švice (še tretja država, ki ni članica zveze NATO poleg Švedske in Finske).

V zadnjih mesecih se na tem območju tik ob zračnih mejah omenjenih držav pogosto pojavljajo ruska vojaška letala, tako strateški bombniki, kot tudi lovska letala.

Vojaška vaja Arctic Challenge je nazadnje potekala v letu 2013, letošnji pa je le en od serije manevrov skupnih vojaških vaj, ki potekajo po vsej Severni Evropi kot odgovor na povečano dejavnost Ruske vojske. Norveška je tako v začetku maja gostila Natovo protipodmorniško vajo,  v juniju pa bo potekala skupna pomorska vaja BaltOps v Baltskem morju.

Od začetka napetosti z Rusijo v letu 2014, tudi na tem območju, vse pogosteje na vojaških vaja zavezništva sodelujeta tudi nečlanici pakta Nato, Švedska in Finska.

Pripravil: A. Knific, foto: NATO

Povezani članki