V Srbiji pokazali brezpilotno letalo pegaz s protioklepnimi izstrelki

by Urednik

NOVA RAZLIČICA SRBSKEGA BREZPILOTNEGA LETALA PEGAZ

Vojaško-tehnični inštitut (VTI) iz Beograda in podjetje BB Composite sta na vojaški paradi, ki je minuli konec tedna potekala v Novem Sadu, predstavila izboljšano različico novega večnamenskega brezpilotnega letala pegaz.

V Novem Sadu so s slavnostno parado, na kateri so na bregovih reke Donave predstavili številne oborožitvene sisteme Vojske Srbije in srbske vojaške industrije, počastili 72. obletnico osvoboditve mesta v drugi svetovni vojni.

Brezpilotni letalski sistem (UAS) pegaz so prvotno razvili za nadzor in izvidovanje, sedaj pa so mu dodali še bojno funkcijo. Na vojaški paradi so ga prikazali oboroženega s protiletalskimi izstrelki.

Razvoj brezpilotnega letala pegaz se je začel konec leta 2010. Prvi prototip letalnika, označen kot Pegaz-011, je bil predstavljen na mednarodnem oborožitvenem sejmu in razstavi vojaške opreme Partner 2011, , ki je potekala junija 2011 v Beogradu. Pegaz-011, ki so ga sestavili v podjetju BB Composite, je svoj krstni polet opravil v oktobru 2011. Po nekajletnem zatišju so letalnik pegaz ponovno razstavili na sejmu Partner 2015, istega leta pa tudi na mednarodni razstavi obrambne in varnostne opreme DSEI 2015 v Londonu v Veliki Britaniji.

Srbsko večnamensko brezpilotno letalo pegaz v dolžino meri 15,4 metra, ima razpon kril do 6,3 metrov in višino 1,8 metra. Prazna teža je 120 kilogramov, največja vzletna masa pa se približa 230 kilogramov. Letalo pegaz lahko doseže največjo hitrost okoli 200 kilometrov na uro, potovalna hitrosti pa je okoli 145 kilometrov na uro. Dolet naj bi se gibal do 100 kilometrov (v zraku bi lahko bil do 12 ur), najvišja operacijska višina pa 3.000 metrov.

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije

Povezani članki