V Tihem oceanu trčila ameriška palubna lovca F/A-18 hornet

by Urednik

EN PILOT PREŽIVEL, DRUGEGA PRENEHALI ISKATI

V petek 12. septembra 2014 sta okoli 16. 40 ure v zahodnem Tihem oceanu trčila in nato strmoglavila dva palubna lovca F/A-18C hornet, ki sta vzletela iz ameriške letalonosilke USS Carl Vinson (CVN 70) razreda nimitz. Enega izmed pilotov Ameriške mornarice so kmalu našli poškodovanega, medtem ko ladje in reševalni helikopterji drugega niso našli ter v soboto opustili njegovo iskanje.

Očividci iz vrst Ameriške mornarice so medijem povedali, da sta enosedežni vojaški letali F/A-18C hornet trčili približno 7 morskih milj stran od letalonosilke oz. 287 navtičnih milj zahodno od otoka Wake, trk letal in eksplozijo pa so videli tudi iz poveljniškega mostu letalonosilke. Nanjo sta se pilota vračala v formaciji iz rednega poleta za zagotavljanje varnosti v Indo-azijsko-pacifiški regiji.

7. flota Ameriške mornarice, ki jo vodi letalonosilka USS Carl Vinson je odplula iz San Diega 22. avgusta 2014 preko Pacifika proti Perzijskemu zalivu, da bi razbremenila letalonosilko USS George W. Bush. Poleg letalonosilke lovila USS Carl Vinson so v bojni skupini še križarka Bunker Hillu in rušilci USS Gridley, USS Sterett in USS Dewey.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki