V Ukrajini se boji nadaljujejo, v Slavjansku 5 mrtvih

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA IN POLICIJA NADALJUJETA PROTITERORISTIČNE OPERACIJE

V operaciji ukrajinskih specialnih enot proti pro-ruskim separatistom v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine je bilo v spopadih ubitih pet članov lokalnih samoobrambnih sil, en policist pa ranjen, je danes sporočilo ukrajinsko ministrstvo za notranje zadeve. Danes zjutraj so ukrajinske vladne sile z oklepnimi vozili napadle separatiste v mestu Slavjansk.

“Med protiteroristično operacijo pripadnikov ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za obrambo so bile uničene tri cestne zapore, ki so jih postavile oborožene tolpe v severovzhodnem delu mesta Slavjansk v regiji Doneck. V oboroženih spopadih je bilo ubitih najmanj pet teroristov. En policist je bil ranjen,” je zapisalo ukrajinsko ministrstvo v izjavi. Ukrajinska policija je že prej poročala, da so člani samoobrambnih sil Slavjanska postavili osem cestnih zapor.

Tiskovni predstavnik samoobrambnih sil v vzhodni Ukrajini je potrdil poročilo, da je bilo pet ljudi ubitih med spopadi v Slavjansku. Pred tem so poročali, da sta bila v spopadih z Ukrajinsko vojsko ubita dva aktivista, trije pa ranjeni.

Poveljnik samoobrambnih sil v vzhodni Ukrajini, Sergej Tsyplakov, je dejal, da so vojaška vozila brez kakršnega koli razloga blokirala vse poti v mesto.

Ukrajinske varnostne sile so v sredo sporočile, da so ponovno začeli z operacijami proti protestnikom v vzhodni Ukrajini, potem ko so jih začasno ustavili po sporazuma sklenjenem v Ženevi prejšnji teden.

VIDEO: Ukrajinske vojaške enote v Slavjansku

Protestniki v Harkovu, Donetsku, Gorlovki, Slavjansku in Kramatorsku ne priznajo legitimnost sedanje ukrajinske vlade in pozivajo začasne oblasti, da izvedejo referendum, podoben tistemu, ki je potekal na Krimskem polotoku, kar je pripeljalo do združitve republiški z Rusijo. V Mariupolu je Ukrajinska vojska ponovno zavzela poslopje mestne hiše, v Artemivsku blizu Slavjanska pa so odbili napad na vojaško oporišče, ki ga je napadlo več kot 100 seperatistov napadlo z avtomatskim orožjem, mitraljezi in granatami.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je obtožil ZDA in Evropsko unijo, da so stale za ljudskim uporom v Ukrajini, v katerem je bil februarja odstavljen predsednik Viktor Janukovič. Ob tem je dodal, da je Ukrajina le kmet na šahovnici v geopolitični igri zahodnih držav.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin je ZDA obtožil za krizo v Ukrajini, potem ko je namestnica državnega sekretarja ZDA Victoria Nuland, za medije povedala, da so ZDA od razpada Sovjetske zveze za vzpostavitev demokracije v Ukrajino investirale okoli pet milijard dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA Novosti

Povezani članki