V Veliki Britaniji strmoglavil ameriški lovec F/A-18 hornet

by Urednik

SKUPINA ŠESTIH AMERIŠKIH VOJAŠKIH LETAL SE JE VRAČALA V ZDA IZ BLIŽNJEGA VZHODA

V sredo 21. oktobra 2015 se je v okolici zračne baze RAF Lakenheath v angleškem Suffolku ob približno 10.30 uri zaslišal alarm, potem ko je kmalu po vzletu na bližnje polje strmoglavil ameriški lovec F/A-18C hornet. V nesreči enosedežnega lovca je pilot izgubil življenje.

Iz Bližnjega vzhoda se je proti ZDA vračalo 6 lovcev F/A-18 Ameriških letalskih sil (USAF), na poti pa so se ustavili v Veliki Britaniji, kjer so natočili gorivo. Kmalu po vzletu je eno od ameriških bojnih letal strmoglavilo, približno 6 kilometrov severozahodno od zračne baze Kraljevih letalskih sil (RAF) Lakenheath. Britanske reševalne službe in gasilci so kmalu prišli na mesto nesreče, pri tem pa ugotovili, da je pilot v nesreči umrl. Preostalih 5 letal F/A-18 iz vrst Ameriških letalskih sile se je vrnilo na letališče blizu mesta Mildenhall. Letalsko oporišče RAF Lakenheath (tudi RAF Mildenhall) so sicer dolga leta (so)uporabljale Ameriške letalske sile.

Vzroke za nesrečo že preiskujejo, zaenkrat pa se še niso pojavile nobene teorije, zakaj je ameriški lovec strmoglavil. Ameriško veleposlaništvo v Londonu je prav tako potrdilo, da je bil v nesrečo vpleten ameriško vojaško letalo F/A-18.

Zaenkrat še ni znano kateri eskadrilji je pripadal strmoglavljen hornet in umrli pilot. Najverjetneje je šlo za eno od šestih letal F/A-18 iz 232. bojne eskadrilje Korpusa ameriških marincev (VMFA-232, znani tudi kot “Red Devils”), ki bi morala že v nedeljo iz letalske baze RAF Lakenheath nadaljevati pot proti ZDA, vendar so zaradi slabega vremena nad Kanado polete prestavili. V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj posnetkov angleških letalskih navdušencev (spotterjev), ki so minuli konec tedna fotografirali lovce F/A-18 na letališču RAF Lakenheath.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF, UK Airshow ReviewFightercontrol

Povezani članki