V Veliko Britanijo prileteli prvi štirje britanski lovci F-35

by Urednik

V Veliko Britanijo prileteli prvi štirje britanski lovci F-35

V letalsko bazo Kraljevih letalskih sil RAF Marham v Norfolku so 6. junija 2018 malo po 20. uri iz ZDA prileteli prvi štirje britanski lovci F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek), za vsakega od njih pa je Velika Britanija odštela kar 92 milijon funtov (123 milijonov USD).

Zaradi slabih vremenskih razmer so se britanski piloti lovcev F-35B po vzletu sprva morali za nekaj ur vrniti v letalsko bazo Korpusa mornariške pehote ZDA Beaufort v Južni Karolini, nato pa se odpravili na 4.830 km oz. 9 ur dolg polet proti Veliki Britaniji. Kljub zmožnosti tega tipa letala, da pristaja vertikalno, so se piloti odločili za uporabo celotne vzletno-pristajalne steze. Prihod še petih F-35B na britanska tla načrtujejo v juliju.

Britanska kraljeva vojska se je zavezala, da bo kupila 138 ameriških lovcev Lockheed Martin F-35 lightning II v mornariški različici F-35B s kratkim vzletom in pristankom (STOVL), uporabljali pa jih bodo tako v Kraljevi mornarici, kot tudi Kraljevih letalskih silah (RAF). V Kraljevi britanski vojski so se namreč odločili, da ne bodo uporabljali konvencionalnih različic F-35A (CTOL) in palubnih različic F-35C (CATOBAR).

Prihod prvih štirih bojnih letal F-35B lightning II v Veliko Britanijo predstavlja pomemben trenutek za RAF v letu, v katerem praznuje stoletnico. Začetek uporabe F-35B, ki ga bodo pilotirali tako piloti RAF in mornariški piloti, napoveduje oživitev zmogljivosti Velike Britanije, da začenjajo operacije z letalonosilk in amfibijskih ladij.

Že pred prihodom prvih lovcev F-35 so v Veliki Britaniji za izboljšanje infrastrukture letalske baze RAF Marham namenili kar 250 milijonov funtov (335 milijonov USD). Porabili so jih za preplastitev vzletno-pristajalnih stez, 3 pristajališča za vertikalne pristanke, gradnjo hangarja in pisarn za pripadnike 617. eskadrilje RAF.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki