V Venezueli ugrabili policijski helikopter in protestirali proti oblastem

by Urednik

IZ HELIKOPTERJA STRELJALI NA NOTRANJE MINISTRSTVO IN VRHOVNO SODIŠČE

V sredo, 28. junija 2017, se je v Venezueli zgodil zanimiv incident, ko so “policisti” ugrabili policijski helikopter Bolkow BO-105 in iz njega z orožjem malega kalibra ter granatami napadli stavbo notranjega ministrstva ter Vrhovnega sodišča v središču mesta Caracas. Ugrabitelji helikopterja so ob tem izrazili nezadovoljstvo in izobesili zastavo na kateri je bil napis:  “Svoboda. Člen 350 “.

Po poročilih iz Južne Amerike, je znan filmski igralec in borec za pravice Oscar Perez pilotiral ugrabljeni policijski helikopter Bolkow BO-105, ki je napadel stavbo Ministrstva za notranje zadeve in stavbo Vrhovnega sodišča v centru Caracasa v Venezueli. Proti obema zgradbama so ugrabitelji – policisti izstrelili nekaj nabojev in odvrgel nekaj granat, nato pa je helikopter izginil v sončni zahod.

V nekaj minutah so se na socialnih medijih pojavili videoposnetki in fotografije pilota, ki so ga identificirali kot Oscarja Pereza. Na enem od posnetkov je razvidno, da je Perez izobesil zastavo na kateri je bil napis:  “Svoboda. Člen 350 “. Ta člen venezuelske ustave dopušča civilno neposlušnost proti nezakonitemu režimu.

Po besedah ​​ministra za informiranje Ernesta Villegasa, ki je nekaj ur po napadu dal sporočilo za javnost, so Perez in njegovi ljudje odvrgli štiri izraelske granate “kolumbijskega izvora”, od katerih ena ni eksplodirala. V napadu ni bil nihče ranjen, na stavbah pa ni bilo vidnih znakov škode. Villegas je zaključil, da so varnostne sile dobile nalog za aretacijo Pereza in sougrabitelje, helikopter pa so našli v oddaljeni regiji na obali Karibov.

Incident spominja na poskus državnega udara v Turčiji, ki se je zgodil 15. julija 2016, ko so turški bojni helikopterji napadli zgradbo policijskih specialnih sil in vojaške policijske enote v Golbasi v Turčiji zunaj mesta Ankara. Turški incident se je spreobrnil v neuspešen državni udar, ki je povzročil veliko smrtnih žrtev, preden so ga zatrli.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki