V ZDA razmišljajo o obuditvi proizvodnje “nevidnih” lovcev F-22

by Urednik

SO ZDA PRED PONOVNO PROIZVODNJO F-22? OMENJA SE KAR 194 TEH LOVCEV 5. GENERACIJE!

Po skoraj petih letih odkar so pri Lockheed Martinu zaustavili proizvodno linijo lovcev pete generacije F-22 raptor, je ameriško zakonodajno telo podalo usmeritev Ameriškim letalskim silam, naj izdelajo študijo o možnosti ponovnega odprtja proizvodne linje in izdelave lovcev F-22 raptor.

Po direktivi takratnega obrambnega ministra Roberta Hatesa je Lockheed prenehal proizvajati radarsko slabo zaznavne lovce pete generacije F-22  na proizvodnih linijah v Marietti v Georgii  in  Forth Worthu v Teksasu. Na obeh linijah so izdelali samo 187 letal, precej manj torej, od prvotno zamišljenih 749 letal. Zdaj pa je ameriški kongres v luči spoznanja, da ZDA izgubljajo tehnološki primat  v primerjavi z nasprotnikoma, kot sta Rusija in Kitajska, izrazil velik interes, da bi še ve tem proračunskem letu obudili proizvodnjo raptorjev. Prav tako obstaja precejšen interes, da bi lovce pete generacije F-22 namestili v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

Študija korporacije RAND, ki so jo naročile letalske sile ZDA (USAF) leta  2010, je ocenila vrednost nakupa dodatnih 75 F-22  na skupaj 17 milijard dolarjev (2008). Pododbor za oborožitev taktičnega letalstva in kopenske vojske je za leto 2017 v okviru načrta obrambne politike podčrtal pripravo študije, plačale jo bodo Letalske sile ZDA, o stroških, povezanih z dobavo še najmanj 194 lovcev F-22. Kongresnemu odboru za obrambo jo morajo vročiti vsaj do 1. januarja 2017! V argumentaciji študije in morda kasnejše ponovne proizvodnje  F-22 navajajo tehnološko približevanje nasprotnikov (rusko – indijsko in obe kitajski bojni letali pete generacije), pa tudi vse večje zahteve zaveznic in partneric po visokozmogljivem, večnamenskem bojnem letalu, ki bi bilo kos prihajajočim globalnim grožnjam. Odbor je zato mnenja, da so vlaganja v projekt študije o možnostih in morebitni sami ponovni proizvodnji F-22 upravičeni.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF, Wikipedia

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki