V ZDA strmoglavil lovec F-15, pilot ni preživel nesreče

by Urednik

KAKO URIJO AMERIŠKE PILOTE ZA PREŽIVETJE PO NESREČI?

V ZDA je v sredo strmoglavil lovec F-15, usoda pilota pa zaradi požara ni bila znana skoraj dva dni. Ob tem so pripadniki Ameriških letalskih sil podrobneje predstavili njihov tečaj preživetja SERE za primer strmoglavljenja letala.

V sredo 27. avgusta 2014 okoli 9.00 ure dopoldne je na vzhodu ZDA strmoglavilo vojaško letalo F-15 v okrožju Augusta County v zvezni državi Virginija. Po skoraj dveh dneh iskanja so našli truplo pilota med razbitinami letala in sporočili, da se verjetno zaradi tehnične okvare ni mogel izstreliti iz letala. Reševalcem in preiskovalcem so vse do četrtka popoldne oteževali dostop do kraja nesreče manjši požari, ki so nastali ob strmoglavljenju lovca F-15 na hribovitem in gozdnatem terenu. Letalo F-15 iz 104. lovskega polka Ameriških letalskih sil (USAF) je letelo iz domače letalske baze Westfield v Massachusettsu proti New Orlensu na redno vzdrževanje radarskega sistema.

Ameriške letalske sile so v sredo sporočile, da so od pilota okoli 9.06 ure dobile klic v sili, le dobro uro po tem pa se je javil tudi prvi reševalec iz kraja nesreče: “Sem na lokaciji, vsepovsod je dim in smeti. … Nisem mogel locirati nikogar.”  Zaradi požara so se morale reševalne ekipe umakniti, Američani pa so vse do četrtka zvečer upali, da se je izkušen pilot uspel rešiti. Med čakanjem na dostop do kraja strmoglavljenja so pripadniki Ameriških letalskih sil tudi nazorno opisali njihovo usposabljanje za preživetje po izstrelitvi iz letala ob nesreči oz. sestrelitvi.

Kako so piloti usposobljeni in opremljeni za preživetje po katapultiranju iz svojih letal?

Vsak pilot Ameriških letalskih sil je usposobljen za preživetje v divjini, tudi če nima potrebne opreme, je dejal major  Matthew Mutti.

Vsak član USAF-a namreč opravi obsežen 19-dnevni tečaj preživetja SERE (survival, evasion, resistance and escape), ki ga izvajajo v letalski bazi Fairchild v zvezni državi Washington. Padalski tečaj in preživetje v vodi pa poučujejo na Floridi in Aljaski. Letalske posadke, ki gredo na misije na Bližnji vzhod pa usposobijo tudi za preživetje v puščavi.

Preživetje po -sestrelitvi letala

Ta tečaj je sestavljen iz fizičnih in psihičnih obremenitev za preživetje, vključuje pa praktično usposabljanje v postopkih po katapultiranju, od pristanka s padalom in prve pomoči do preživetja v naravi, skrivanja pred sovražnikom, kot tudi urjenje situacij ob ujetju s sovražnikove strani.

Na Fairchildu študentom obsežno predstavijo, kaj storiti, če so sestreljeni, še posebej na sovražnikovem ozemlju. Ob tem jih naučijo uporabo prve pomoči, kako najti in očistiti z vodo, kako signalizirati na pomoč, kako se izogniti sovražniku, zgraditi zavetišče, izdelati orodje, se orientirati v naravi, kako najti užitne rastline in, če je potrebno, loviti, očistiti živali in jih skuhati.

Po nekaj dneh predavanj piloti preživijo šest dni v gorah gozdov Colvilla in Kaniksa približno 100 kilometrov severno od vojaške baze, kjer se naučijo preživetja v gozdu brez pripomočkov, kasneje pa še na Floridi in Aljaski.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Tečaj preživetja SERE

Povezani članki