V ZDA strmoglavil zasebni lovski bombnik Hawker hunter

by Urednik

PODJETJE ATAC V DVEH LETIH IZGUBILO DVA PILOTA IN DVE LETALI HUNTER

V sredo 29. oktobra 2014 je okoli 17.15 ure v bližini mornariške letalske baze Ventura County v južni Kaliforniji strmoglavilo vojaško reaktivno letalo Hawker hunter Mk.58, ki je bilo v lasti zasebnega podjetja ATAC (Airborne Tactical Advantage Co.). Pilot nesreče ni preživel.

Pilot enosedežnega lovskega bombnika Hawker hunter je strmoglavil na polje med vračanjem na letališče iz trenažnega poleta. Na prizorišče nesreče so kmalu prispeli gasilci, preiskovalci pa nesrečo še preiskujejo. V nesreči je umrl izkušen pilot, ki naj bi imel opravljenih več kot 2000 ur naleta.

Ameriško podjetje ATAC, ki posoja letala in pilote Ameriški mornarici za simulacijo groženj med trenažnimi procesi, je blizu letališča v Venturi že v letu 2012 izgubilo eno letalo tega tipa, pilot pa nesreče ni preživel. Skupno so imeli v podjetju ATAC v letu 2011 14 letal Hawker hunter Mk.58, ki so jih kupili od Švicarskih letalskih sil, ki so jih upokojile leta 1994.

Letalo Hawker Hunter so razvili v 1950-ih letih za potrebe britanskih Kraljevih letalskih sil in mornarice. V britanskem podjetju Hawker Siddeley so skupaj z licenčnimi proizvajalci izdelali kar 1954 lovskih bombnikov hunter v več različicah. Primarni kupci so bili Velika Britanija, Švica, Indija, Švedska, Singapur, ki so jih vse že prenehale uporabljati, in Libanon, kjer še letijo. Letala hunter pa so služila letalskim silam še tudi v številnih drugih državah, predvsem na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Južni Ameriki.

Pripravil: A. Knific, foto: Fox News

Nesreča letala Hawker hunter

Povezani članki