V ZDA začeli prodajati “pametno” pištolo Armatix IP1

by Urednik

MILIJON DOLARJEV ZA NAJBOLJŠO “PAMETNO” PIŠTOLO

Ameriško podjetje Armatix je začelo prodajati novo “pametno” pištolo IP1 kalibra 0.22, s katero želi proizvajalec zmanjšati število tatvin in uporabe orožja na javnih mestih. Pištola IP1 je z radijsko frekvenco povezana  z ročno uro, ki ima vgrajene identifikator.

Identifikator zazna ali razdalja med uro, ki jo nosi lastnik pištole, in pištola manjša od 35 centimetrov. Pištolo Armatix IP1 namreč lahko sprožimo le, kadar z njo rokuje tisti, ki nosi uro z identifikatorjem, ki je oddaljen manj kot 35 cm od nje. Seveda lahko lastnik nastavlja identifikator po svojih željah, na uri pa je tudi možnost zelene osvetlitve ekrana, ko je pištola pripravljena na strel. Takrat ko je pištola zaklenjena, pa se na uri sveti rdeča lučka. Zahvaljujoč temu sistemu napadalec ne more uporabljati odvzetega orožja.

 V Kaliforniji v ZDA bodo novo “pametno” pištolo IP1 kalibra 5.56 mm (0.22) prodajali za 1399 dolarjev, skupaj z uro pa za 1798 dolarjev. Cena je vsekakor visoka za ameriški trg, kjer je mogoče orožje malega kalibra kupiti že za 200 dolarjev, medtem ko eni najbolj prodajanih pištol Beretta Px4 in Glock 17 (9mm) staneta manj kot  600 USD.

Pametna pištola Armatix IP1 - prikaz delovanja

V začetku letošnjega leta (2014) je investitor Ron Conway objavil zanimiv natečaj za razvoj “pametne” pištole, ki ne bo streljala v rokah sovražnika, zmagovalec pa bo prejel nagrado v višini enega milijona dolarjev. Namero za sodelovanje v družbi, je že napovedalo več proizvajalcev ročnega orožja, ki za identifikacijo ponujajo več možnih različic – zapestnica, ogrlica, ura, prstni odtis,…

Ideja o “pametni” pištoli pa je stara že nekaj desetletij, uporabljal pa jo je tudi najbolj znan skrivni agent James Bond v filmih Dovoljenje za ubijanje (licence to Kill, 1989) in Skyfall (2012).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki