V ZDA zmanjkalo ruskih pušk AK-47, kupci vznemirjeni

by Urednik

AMERIŠKE SANKCIJE ONEMOGOČAJO PRODAJO RUSKIH PUŠK AK-47 KALAŠNIKOV

Prebivalci Združenih držav Amerike so vznemirjeni zaradi prepovedi komercialne prodaje ruskih jurišnih pušk AK-47 kalašnikov, poroča Washington Post. Razlog za to se skriva v sankcijah Obamove administracije proti ruskim proizvodom. ZDA so namreč dale orožje malega kalibra ruskega proizvajalca Kalašnikov na seznam prepovedanih izdelkov za uvoz. Vendar pa ukrepi ne omejujejo prodaje kopij jurišne puške AK-47, ki jih proizvajajo v drugih državah Evrope in ZDA.

Vendar pa zahtevni ameriški potrošniki ne želijo imeti v svoji zbirki orožja kopije kalašnikova, temveč izdelanega v Rusiji, saj “ruska različica” šteje za najbolj kakovostno na svetu.

Zaskrbljeni pa so tudi ameriški prodajalci orožja, saj so izgubili priložnost za zaslužek. Povpraševanje po jurišni puški AK-47 proizvedene v Rusiji namreč narašča, njim pa so zaloge že pošle. Pred uvedbo sankcij je bilo v ZDA vsako leto uvoženih več deset tisoč kosov tega orožja.

V začetku leta 2014 sta Koncern Kalašnikov (združeno podjetje Izhmasha in Izhmekha) in ameriški uvoznik ter prodajalec orožja RWC (Russian Weapon Company) podpisali pogodbo, na podlagi katere bodo letno v ZDA in Kanado dobavili 200.000 kosov orožja.

Zaradi sankcij Washingtona dobava ruskega lahkega orožja v Združene države ne deluje, pri Rosobonoeksportu pa pravijo, da pogodba pravno gledano ni razveljavljena, temveč le “zamrznjena”.

Ruske puške Koncerna Kalašnikov

Predstavnik ruskega državnega podjetja za izvoz orožja Igor Sevastiyanov je še dodal, da so izdali dovoljenje za proizvodnjo športnega in lovskega orožja ameriškim podjetjem. V ZDA tako imajo svojo tovarno za proizvodnjo jurišnih pušk AK-47 kalašnikov, vendar deluje z bolgarsko licenco. Po njegovem mnenju, Rusija te puške ne šteje kot ponaredek.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Kalašnikov je v prvih treh mesecih proizvedel 230 odstotkov več orožja

Koncern Kalašnikov je v prvem četrtletju letošnjega leta proizvedel 230 odstotkov več orožja malega kalibra kot v lanskem letu.

VIDEO: Film Dmitrija Rogozina – “Kalašnikov”

Podpredsednik ruske vlade Dimitrij Rogozin je v letu 2013 predstavil film o eni najbolj razširjenih in priljubljenih avtomatskih pušk AK- 47 kalašnikov.

Povezani članki