Velik izvozni zalogaj za Ruski helikopter

by Urednik

TRANSPORTNI HELIKOPTERJI MIL MI-171E ZA KITAJSKO

Rusi bodo Kitajski dobavili skupaj kar 52 transportnih helikopterjev Mil Mi-171E v skladu s pogodbo iz leta 2012 med ruskim podjetjem Rosboroneksport in kitajskim Poly Technologies. Do danes je bilo dobavljenih 32 helikopterjev Mi-171E (izvozna različica helikopterja Mi-8AMT), preostali bodo dobavljeni v letu 2014.

Podjetje Ruski helikopter sodeluje s kitajskim Poly Technologies že od leta 2009, ko sta podjetji podpisali pogodbo o dobavi 32 helikopterjev Mi-161E, posel pa je bil zaključen dve leti kasneje.

Nove helikopterje Mi-171E, iz družine Mi-8/-17, proizvajajo v letalskem obratu Ulan-Ude, za Kitajsko pa so jih priredili za uporabo v zahtevnih gorskih razmerah na precejšnjih nadmorskih višinah, kjer je potrebna boljša zmogljivost motorjev. Opremili so jih z izpopolnjenimi turbogrednimi motorji VK-2500 in pomožnim agregatom safir, sodobnejšo transmisijo, iskalnimi lučmi, notranjimi gorivnimi rezervoarji ipd. Helikopter je opremljen z repno nakladalno ploščadjo in drsnimi vrati na desni strani kabine.

Kitajske posadke helikopterjev so opravili usposabljanje v šolskem centru Ulan-Ude, kjer jim je bil na voljo tudi simulator za letenje z Mi-171 najnovejše tehnologije. Sicer pa so bili Kitajci izredno zadovoljni s temi helikopterji, ki so jih množično uporabili letos v aprilu med reševalnimi in transportnimi nalogami po velikem potresu v provinci Sečuan. Še zlasti so pohvalili njihovo neutrudljivost, zanesljivost, vztrajnost, preglednost ter robatost.

Kitajska je največji operater ruskih helikopterjev, med vsemi pa so najbolj priljubljeni prav transportni helikopterji družine Mi-8/17. Kitajska flota helikopterjev šteje nad 150 letalnikov te vrste, poleg tega pa uporabljajo še transportne Mi-26TS (največji transportni helikopter) in večnamenske Kamov Ka-32A11BC (z dvema nasproti vrtečima glavnima rotorjema. Kitajci sami zagotavljajo popolno tehnično podpora za ruske helikopterje, prav tako tudi šolanje posadk in tehnikov. Tudi za prihodnje načrtujejo širitev flote ruskih helikopterjev, Rusi pa so kitajskim partnerjem ponuditi tudi helikopterje najnovejših tehnologij, kot sta na primer modela Mi-171A2 in Ka-226T.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki