Velika Britanija in Francija načrtujeta bojno letalo prihodnosti – FCA

by Urednik

RAZVOJ NOVEGA EVROPSKEGA BOJNEGA LETALA PRIHODNOSTI

Britansko obrambno ministrstvo je skupaj z Agencijo za oborožitvene nabave francoskega obrambnega ministrstva »namenilo« 190 milijonov USD za naslednje dejavnosti v sklopu oblikovalskih študij prihodnjega bojnega letalskega sistema – FCAS (Future Combat Air System).

Nova sredstva bodo dobili izvajalci študije: Dassault Aviation, BAE Systems, Thales, Selex ES in Rolls-Royce Snecma. Po načrtih naj bi bilo prihodnje bojno letalo (najverjetneje brezpilotno) v operativni rabi nekje v letu 2030 (kot zatrjujejo pri proizvajalcu motorjev R-R Snecma).

S temi sredstvi bodo zaželi dveletno fazo  izvedljivostnih študij, ki bodo vodile v študije operativnih parametrov novega letala. Do sedaj so v sklopu programa FCAS  izvedli študije o razvoju novih tehnologij in oceno operativnih parametrov prihodnjega bojnega letala za obe državi.

Že pred desetletji so Britanci in Francozi začeli sodelovati v vrsti letalskih ter helikopterskih programih. Najprej v skupnem programu transportnega helikopterja puma, zatem gazela, potem pa še v letalskih programih jurišnika jaguar, v osemdesetih letih pa v programu prihodnjega evropskega lovca (EAP) še z Nemčijo,Španijo in Italijo, iz katerega je potem izstopila  Francija in šla v samostojen projekt rafala, medtem ko so drugi ostali okrog projekta evropskega lovca Eurofighter typhoon.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Dassault

Povezani članki