Velika Britanija naročila 14 lovcev F-35 lightning II

by Urednik

PRVO BRITANSKO NAROČILO LETAL F-35B

Britansko obrambno ministrstvo je v ponedeljek 24. novembra 2014 objavilo, da so z ameriškim proizvajalcem Lockheed Martin podpisali pogodbo za nakup prvih 14 bojnih letal F-35B (STOVL – s kratkim vzletom in vertikalnim pristankom).

Štiri radarsko slabo zaznavna (stealth) bojna letala F-35B bo delovala iz obeh prihajajočih novih letalonosilk Britanske kraljeve mornarice (dobavljeni bosta po letu 2020), preostalih 10 pa že v naslednjih petih letih iz kopenskih baz Kraljevih letalskih sil (RAF). V veliko Britanijo naj bi novi lovci F-35B prispeli med letoma 2016 in 2018.

“Naložba v letala F-35 nam bo omogočila varovanje neba v prihodnjih desetletjih, s tem pa bo Združeno kraljestvo dobilo najsodobnejša “stealth” večnamenska vojaška letala,” je dejal Philip Dunne, britanski minister za obrambno opremo in tehnologijo.

Britanska vlada je že dalj časa načrtovala podpis pogodbe za nakup lovcev F-35B za svoje letalske in mornariške sile, že minuli mesec pa so podpisali predpogodbo za nakup štirih letal tega tipa. Večnamenski lovec F-35 bi se moral pojaviti tudi na letošnjem letalskem salonu v Farnboroughu v bližini Londona, vendar zaradi tehničnih težav ni mogel prečkati Atlantskega oceana.

Kraljeve letalske sile (RAF) so sicer prvi dve bojni letali F-35A že prevzeli v letu 2014, nameščeni pa sta v ameriški letalski bazi  Eglin na Floridi, kamor se hodijo britanski tehniki, piloti in preostalo osebje učiti o novem letalu.

Britanska mornarica je trenutno brez letalonosilke, najnovejša HMS Queen Elizabeth (na katero bodo namestili nekaj letal F-35B) pa naj bi postala operativna v letu 2020, medtem ko se končno odločitev o usodi druge, imenovane HMS Prince of Wales, še odloča.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Prvi kratek vzlet in navpičen pristanek pilota RAF na letalonosilki

Povezani članki