Velika Britanija naročila brezpilotna letala MQ-9 certifiable predator B

by Urednik

VELIKA BRITANIJA KREPI FLOTO BOJNIH BREZPILOTNIH LETAL

Velika Britanija se je odločila za nakup 16 najnovejših brezpilotnih bojnih letal (UCAV) General Atomics MQ-9 certifiable predator B v vrednosti okoli 1 milijarde dolarjev, ob tem pa so s proizvajalcem sklenili pogodbo za možnost nakupa dodatnih 10 letal.

V pogodbo za 16 certifiable predatorjev B je vključena vsa potrebna oprema za delovanje brezpilotnega letala, vključno z opremo in nadzorno postajo, rezervnimi deli, kot tudi podporo (usposabljanje) proizvajalca za obdobje treh let.

Sporočilo o britanskem nakupu brezpilotnih letal certifiable predator B je prišlo iz Pentagona, kjer so zapisali, da bo Britanska kraljeva vojska z ameriškimi brezpilotniki izboljšala sposobnost za boj s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami. Novi MQ-9 certifiable predator B bodo britanskim in koalicijskim silam zagotavljali izboljšanje obveščevalne dejavnosti, nadzor in izvidovanje, s tem pa boljšo podporo kopenskim enotam na misijah na kriznih žariščih.

Brezpilotno letalo General Atomics MQ-9 certifiable predator B je nadgrajena različica letalnika reaper, ki se ponaša z večjim razponom kril in večjimi rezervoarji za gorivo, kar mu omogoča biti dalj časa v zraku (reaper največ 27 ur, predator B do 40 ur). Več goriva in večji razpon kril pomenijo tudi, da lahko nosijo več ubojnih sredstev (reaper do 7, predator B do 9). Letalo bo v uporabi po letu 2019.

Britanska kraljeva vojski ima skromno floto brezpilotnih letal, v kateri je 10 ameriških MQ-9 reaper in 37 britanskih Thales watchkeeper WK450, ki pogosto delujejo skupaj z ameriškimi pri napadih na cilje v Iraku, Siriji in občasno tudi v Libiji.

Pripravil: A. Knific, foto: General Atomics

Povezani članki