Velika Britanija želi kupiti še 16 helikopterjev CH-47 chinook

by Urednik

DODATNI HELIKOPTERJI CHINOOK ZA BRITANSKO VOJSKO

Velika Britanija je ZDA zaprosila za odobritev nakupa 16 transportnih helikopterjev Boeing CH-47 chinook s povečanim dosegom, vrednost posla pa je približno 3,5 milijarde dolarjev, je sporočila ameriška Agencija za obrambno varnostno sodelovanje (DSCA).

Velika Britanija za potrebe Kraljevih letalskih sil (RAF) želi kupiti 16 transportnih helikopterjev Boeing CH-47 chinook s povečanim dosegom, skupaj z dodatnimi motorji, navigacijsko, komunikacijsko in radarsko opremo, samozaščitno opremo, mini topovi M-134D-T in mitraljezi M240H, kot tudi logistično in programsko podporo.

Kraljeve letalske sile (RAF) imajo od leta 1980 v svoji floti helikopterje CH-47C chinook, od skupaj 60 dobavljenih pa jih je operativnih še 41, preostali so v rezervi. Britanci naj bi v naslednjih desetletjih vse obstoječe helikopterje še naprej posodabljali. Domači letalski bazi teh helikopterjev sta RAF Odiham in RAF Benson, z nakupom novih helikopterjev pa pričakujejo, da bo flota chinookov letela tudi še po letu 2040.

V 1960-ih letih je na razpisu za novi transportni helikopter Ameriške kopenske vojske zmagal Vertolov (sedaj del podjetja Boeing) helikopter CH-47 chinook, ki lahko deluje tudi v najtežjih vremenskih razmerah in višinskih. Konstrukcija novega letalnika je bila za tisti čas izredno nenavadna – nasproti vrteča se rotorja sta bila postavljena nad trup spredaj in zadaj. Motorja spredaj in zadaj tako nosita prostorno 10 m dolgo kabino, v katero gre do 50 vojakov oz. 24 nosil za ranjence.

Prvi CH-47 chinook  je vzletel leta 1961, že čez nekaj let pa so bili te helikopterji zelo pogosto uporabljani za transportiranje vojakov v Vietnamu, kakor tudi za prevoz artilerijskih orožij, streliva, za izvlačenje sestreljenih letal in podobno. Prav v Vietnamski vojni je helikopter CH-47 chinook dokazal vse svoje manevrske prednosti in zmogljivosti. V naslednjih desetletjih so helikopter večkrat posodobili in razvili več različic – vse do sedanje z oznako F, različica za prevoz specialnih enot CH-47E pa omogoča polet dolg kar do 6 ur, saj ga v zraku lahko oskrbi z gorivom letalo C-130 hercules. Do sedaj so sestavili že več kot 1.200 helikopterjev CH-47 chinook v več kot 15 različicah, uporabljajo pa ga v 26 državah po vsem svetu.

 Pripravil: A. Knific, foto: RAF

 

Povezani članki