Velike turške ambicije na obrambnem področju

by Urednik

TURČIJA ŽELI ŠE POVEČATI IZVOZ OROŽJA

Turčija se v zadnjih letih ne le hitro in sodobno oborožuje, pač pa izredno intenzivno razvija lastno obrambno – oboroževalno industrijo, ki se loteva razvoja in izdelave tudi tehnično in tehnološko zapletenejših oborožitvenih sistemov.

Na sejmu INDODEFENCE 2014 v Džakarti so se Turki predstavili s svojima Obrambnim in letalskim industrijskim združenjem izvoznikov (SSI) ter s Turško obrambno zvezo (TDA). S takšno usmeritvijo so začeli po letu 2000, obrambni industrijski sektor pa se vse bolj usmerja v raziskave in financiranje razvojnih zmogljivosti, prednostna pa je postala izvozna usmerjenost. Danes v Turčiji proizvajajo svoja šolska letala, brezpilotne letalnike, vojaške ladje, oklepna vozila, helikopterje, raketne sisteme, puške, komunikacijske in simulacijske sisteme ter naposled tudi satelite. Vključeni so tudi v vrsto mednarodnih obrambnih projektov.

Združenje izvoznikov obrambne in letalske industrije so ustanovili leta 2011, združuje pa vse turške razvojne, tehnološke in proizvodne letalske ter obrambne zmogljivosti pod eno streho, osredotočeno pa je v pomoč pri izvoznem usmerjanju te industrije, investicijah in raziskavah ter razvoju, naposled pa jih »oborožuje« tudi z znanjem, kako pridobiti izvozne posle. Združenje opravlja tudi promocijske storitve in je ustanovitelj TDA – Turške obrambne zveze, ki je ločeno, vendar komplementarno telo ter odgovorna za promocijo turške obrambne in letalske industrije po vsem svetu.

Med letoma 2008 in 2014 se je turški izvoz vojaške opreme in orožja podvojil na 1,4 milijarde USD letno, toda v SSI so še veliko ambicioznejši in za leto 2023 napoveduje kar za 23 milijard dolarjev obrambnih poslov. In kot pravi njihov prvi mož Aras Alis, to ni so zgolj besede, pač pa trdna zaveza v katero obrambni in letalski industrijski sektor verjame.

Tudi Slovenija je že imela posle s turškim  proizvajalcem Otokar, ki izdeluje predvsem kolesna oklepna vozila (kupili smo 10 vozil kobra, ki jih uporablja enota za RKBO).  Med njihovimi najambicioznejšimi projekti je vsekakor glavni bojni tank ALTAY, ki smo ga na naših straneh že predstavili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Proizvodi turške obrambne industrije

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki