VIDEO: Ameriška letalonosilka CVN-71 prvič prečkala prenovljen Sueški prekop

by Urednik

LETALONOSILKA USS THEODORE ROOSEVELT ZAPUSTILA PERZIJSKI ZALIV

Egiptovske oblasti so 6. avgusta 2015 slavnostno odprle obnovljen in razširjen Sueški prekop, ki omogoča ladijski transport med Evropo ter Azijo, ne da bi bilo treba obkrožiti Afriko. Projekt obnove in razširitve je zajemal izkop ter izgradnjo 37 kilometrov dolgega, novega vzporednega kanala ter 35 kilometrov poglobitev in razširitev obstoječega kanala ter jezera Bitter. V obnovo so vložili skoraj 9 milijard USD, čakanje ladij pa se je iz 18-ih ur zmanjšalo na 11.

Sueški prekop, ki je dolg kar 163 km in povezuje egiptovski mesti Port Said ob Sredozemskem morju in Suez ob Rdečem morju, je izredno pomemben tudi za prehod vojaških ladij. Ameriška mornarica ga uporablja že več desetletij, z Egiptom pa imajo ZDA sklenjen tudi dogovor, da imajo ameriške vojaške ladje prednost pred tovornimi. ZDA tudi zato, prednostni prehod čez sueški prekop in uporaba zračnega prostora, vsako leto nameni Egiptu več kot 1 milijardo dolarjev vojaške pomoči v oborožitvenih sistemih (lovci, helikopterji, tanki, ladje,…).

V spodnjem (hitrem) videoposnetku si lahko ogledamo plovbo ameriške jedrske letalonosilke USS Theodore Roosevelt (CVN-71) razreda nimitz po obnovljenem Sueškem prekopu. Ameriška letalonosilka je 13. avgusta 2015 odplula iz Perzijskega zaliva proti Sredozemskemu morju.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Ameriška letalonosilka USS Theodore Roosevelt (CVN-71) prvič prečkala prenovljen Sueški prekop

Povezani članki