VIDEO: Ameriška vojska testira robotski podvodni sistem silent NEMO

by Urednik

TESTIRANJE VOHUNSKE ROBOTSKE “RIBE”

Ameriška mornarica je začela s testiranji robotskega podvodnega plovila (UUV – Unmanned Underwater Vehicle) silent NEMO (tihi Nemo) v ekspiremintalni bazi Little Creek – Fort Story. Daljinsko vodeno plovilo (podmornico) brez posadke je razvila skupina za inovacije na področju mornariških operacij. Projekt tihi NEMO je eksperiment, ki raziskuje možnosti uporabe biomimetičnih naprav v Ameriški mornarici.

Bíomimétika je veda, ki išče navdih in se ukvarja s posnemanjem narave in njenih modelov, sistemov, procesov in elementov pri reševanju človeških problemov. Izraz biomimetika izvira iz grških besed  bíos – življenje in  mimesis – posnemati.

Daljinsko upravljano podvodno plovilo tihi NEMO je del projekta razvoja programa Ghost Swimmer (duh, plavalec), ki je najnovejši v seriji znanstvene fantastike, ki je postala uresničen projekt.

Podvodna plovila GhostSwimmer razvijajo tako, da po obliki izgledajo tako in hkrati posnemajo slog plavanja velike ribe. Z dolžino približno 1,5 metra in težo skoraj 45 kilogramov, lahko silent NEMO deluje v vodnih globinah od 3 m do 100 metrov. Pluje tako kot riba, saj premika svojo repno plavut, s tem pa je mnogo tišji, kar omogoča vojaške operacije obveščevalne dejavnosti, spremljanja, sledenja in raziskovanja.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

VIDEO: Ameriška vojska testira robotski podvodni sistem silent NEMO

Povezani članki