VIDEO: “Ameriški” samomorilec z avtomobilom bombo napadel Iraške vojake

by Urednik

NAPAD NA KONVOJ IRAŠKE VOJSKE NAJ BI IZVEDEL AMERIŠKI DRŽAVLJAN, KI SE BORI NA STRANI ISIS-A

Po poročanju Islamske države je ameriški državljan kot samomorilski napadalec v ponedeljek 2. februarja 2015 z z avtomobilom bombo napadel skupino iraških vojakov, ki so bili na poti proti mestu Tikrit, ki ga želijo osvoboditi iraške oblasti.

Samomorilski napad, ki ga je s telefonom posnel tudi eden izmed pripadnikov šiitske milice, se je zgodil v provinci Salaheddin v bližini mesta Samare, ki je pod nadzorom iraških vladnih sil. Prav iz Samare naj bi v noči iz nedelje na ponedeljek krenila Iraška vojska proti severu vzdolž reke Tigris, kjer so začeli ofenzivo na mesto Tikrit, ki ga od junija zaseda ISIS.

Radijska postaja Islamske države v Iraku in Siriji je naslednji dan med novicami sporočila, da je se “brat Abu Daoud al-Amriki žrtvoval v svojem tovornjaku polnem eksploziva,” poroča AFP. Zadnji del imena pripadnika ISIS-a “al-Amriki” pomeni “iz Amerike.”

Radijska postaja Islamske države ni razkrila ostalih podrobnosti napada. Na spletu so se že pred časom pojavile fotografije pripadnika sunitske militantne skupine ISIS z imenom Abu Daoud al Amriki, ki pa se skriva pod masko.

Ameriške obveščevalne službe razpolagajo s podatki, da naj bi se v Siriji in Iraku na strani ISIS-a borilo okoli 180 Američanov, od tega pa se jih je 40 že vrnilo v ZDA.

Sicer se v regiji na strani ISIS-a in tudi pri njihovih nasprotnikih po ocenah zahodnih obveščevalnih služb bori kar 20.000 tujih borcev iz 90 različnih držav, kar nekaj pa se jih je tudi že vrnilo domov oz. umrlo v spopadih. Zadnje ocene so, da se je več kot 2.500 evropskih borcev pridružilo spopadom v Iraku in Siriji, od tega večina že v letu 2013 (2000), največ pa iz Francije in Velike Britanije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: “Ameriški” samomorilec z avtomobilom bombo napadel Iraške vojake

Povezani članki