VIDEO: Iraški bojni helikopter EC635-T2 med napadom na ISIS

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA PRI OFENZIVI NA TIKRIT UPORABLJA TUDI HELIKOPTERJE

Videoposnetek prikazuje bojni helikopter Airbus Helicopters (Eurocopter) EC635-T2 Iraških letalskih sil med napadom na improvizirana bojna vozila Islamske države (ISIS) med nizkim preletom v bližini mesta Tikrit v Iraku.

V videoposnetku iraški helikopter EC635-T2 med napadom na pripadnike ISIS-a uporabi nevodljive rakete in obsenik z mitraljezom FN HMP-400 kalibra .50 s po 400 naboji. Takšno orožje je kot nalašč za uničevanje improviziranih bojnih vozil Islamske države (ISIS) in njihovih položajev. Čeprav iraški helikopterji EC635-T2 niso tako dobro oklepljeni kot njihovi Mi-24/35 hind in Mi-28 havoc, so bolj okretni, tihi in majhni, zaradi česar jih je težje sestreliti, medtem ko se približujejo sovražniku med nizkim preletom ob visoki hitrosti.

Iraška vojska in šiitska milica, menda tudi s pomočjo Irana, so 2. marca 2015 začeli ofenzivo na mesto Tikrit, rojstno mesto Sadama Huseina, ki ga trenutno zaseda Islamska država. Iraški mediji poročajo, da je osvoboditev mesta neizbežna.

Iraška vojska ima v svoji floti še 23 helikopterjev Airbus Helicopters (Eurocopter) EC635-T2 (sedaj H135M, vojaška verzija helikopterja EC-135), medtem ko so jim pripadniki Islamske države sestrelili en helikopter tega tipa 12. decembra 2014 na območju mesta Samarra. Helikopterje EC635-T2, ki jih poganjata po dva motorja Turbomeca Arrius 2B2, Iraška vojska uporablja za nadzor in boj, prevoz do sedmih vojakov oz. dveh ranjencev, kot tudi v transportne namene (1500 kg).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Iraški bojni helikopter EC635-T2 med napadom na ISIS

Povezani članki