VIDEO: Kitajski propagandni film o letalonosilki Liaoning

by Urednik

LIAONING JE PRVA LETALONOSILKA KITAJSKE MORNARICE

Kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA) je v sodelovanju s kitajsko letalsko industrijsko korporacijo AVIC posnelo kratek film o novi in hkrati prvi kitajski letalonosilki Liaoning v stilu Top Gun-a.

Videoposnetek je bil objavljen danes, na predvečer obletnice ustanovitve vojne mornarice Ljudske osvobodilne vojske mornarice 23. aprila 1949, istega leta, ko je kitajska komunistična stranka Kitajsko razglasila za Ljudsko republiko Kitajsko. Novi kratki film naj bi posneli kot pomoč pri “uresničevanju velikih kitajskih sanj”, v njem pa je predstavljeno delovanje Kitajske mornarice, letalonosilke Liaoning in njenih pilotov s palubnimi lovci  Shenyang J-15.

Leta 1999 je Kitajska v Ukrajini kupila nedokončan letalonosilko Varyag, ki so jo prenovili in začeli preizkušati v letu 2011. Kitajska mornarica letalonosilko Liaoning (CV16) razreda admiral kuznecov uporablja od leta 2012. Na njej je posadka 1500-ih mornarjev, med njimi tudi 250 častnikov in 90 žensk.

Pripravil: A. Knific, foto: Chinese Military Review

VIDEO: Kratki propagandni film o letalonosilki Liaoning

Chuck Hagel stopil na kitajsko letalonosilko Liaoning

10/04/2014

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel si je na svojem prvem obisku na Kitajskem ogledal tudi letalonosilko Liaoning, vendar ni smel v hangarje.

Povezani članki