VIDEO: Konvertiplan V-22 osprey je lahko oborožen z raketami

by Urednik

PRVA TESTIRANJE IZSTRELJEVANJA RAKET IZ KONVERTIPLANA V-22 OSPREY

V ZDA je v novembru 2014 potekalo testiranje konvertiplana Bell/Boeing V-22 osprey s katerega so prvič izstrelili nevodljive in vodljive rakete. Težava namestitve oborožitve tega letalnika sta namreč premikajoča se 12-metrska stranska rotorja, zato so možne le pod trupom, na sprednjem in zadnjem delu letalnika.

Konvertiplane Bell/Boeing V-22 osprey in njegove različice Ameriška vojska uporablja na vseh prizoriščih spopadov po vsem svetu, tudi pri neuspelem sobotnem reševanju dveh talcev iz rok skrajnežev v Jemnu. Vendar konvertiplan osprey še vedno velja za izredno slabo oboroženega v primerjavi z večino drugih vojaških helikopterjev, saj je oborožen le z mitraljezom M240 (7,62 mm) ali M2 (12,7 mm), nameščenim pri stranskih vratih na zadnjem delu. V prihodnosti ga nameravajo oborožiti tudi z gatlingovim tricevnim mitraljezom GAU-19 (12,7 mm) pod nosom letalnika.

Težava oborožitve konvertiplana Bell/ Boeing V-22 osprey, hibridnega letalnika, ki lahko vzleta in pristaja kot helikopter ter leti kot propelersko letalo (VTOL), se namreč skriva v njegovi konfiguraciji. V-22 ima namreč ob straneh dva premikajoča se 12-metrska rotorja, zato so namestitve orožja možne le pod trupom, na sprednjem in zadnjem delu letalnika.

Proizvajalec Bell Boeing pa je v zadnjih mesecih storil velik korak naprej pri oboroževanju konvertiplana V-22 osprey, kar so skupaj s podjetjem BAE Systems napovedali že februarja 2014, o čemer smo poročali v članku spodaj. Bell/Boeing je namreč v ponedeljek 8. decembra 2014 sporočil, da so uspešno izvedli testne izstrelitve raket iz nosilcev, nameščenih ob straneh na sprednjem delu letalnika, kar je razvidno tudi iz slik in videoposnetka.

Testiranje izstrelitve protioklepnih raket zrak-zemlja je potekalo v novembru 2014 na vadbišču Ameriške vojske v Yumi v Arizoni. Med preizkušanji so iz ospeya izstrelili 26 nevodljivih raket, 2  lasersko vodljiva izstrelka kalibra 70mm iz sistema Bae Systems  APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System ) in nato še dve vodljivi raketi Raytheon griffin B.

Vince Tobin, podpredsednik in vodja programa V-22 pri podjetju Bell/Boeing, je medijem ob oznanitvi testiranj dejal: “V-22 je lahko oborožen z različnimi vrstami oborožitve, ki se izstrelijo naprej, ob tem pa zadeva cilje z visoko stopnjo zanesljivosti.”

Pripravil: A. Knific, foto: Bell/Boeing

VIDEO: Konvertiplan V-22 osprey med izstrelitvijo rakete

SORODNE NOVICE:

 

Američani načrtujejo oborožitev konvertiplanov V-22 osprey

Ameriške letalske sile za posebne operacije in Ameriški marinci razmišljajo o razvoju različice konvertiplana Bell-Boeing V- 22 osprey oborožene z raketami, mitraljezi in laserskim orožjem.

Prvi konvertiplan V-22 osprey gre v muzej

Prvi konvertiplan V-22 osprey gre v muzej
Ameriška vojska (U.S. Army) je Narodnem muzeju zračnih sil v zračni bazi Wright- Patterson v Ohiu podarila prvi izdelani konvertiplan V-22 osprey.

Povezani članki