VIDEO: Krstni polet lovca gripen E

by Urednik

DOLGO PRIČAKOVANI PRVI VZLET ŠVEDSKEGA LOVCA GRPEN NG

Saabov lovec JAS 39 gripen E je 15. junija 2017 opravil krstni polet na letališču družbe v Linköpingu. Gre za enosedežnega lovca iz programa Gripen NG (next generation – naslednje generacije). Polet je trajal 40 minut, med  njim pa je letalo opravilo vrsto preizkusov, med drugim uvlačenje in izvlačenje koles podvozja in kot trdijo, je vse potekalo skladno s pričakovanji.

Sam krstni let lovca gripen NG je bil nekoliko odložen, kajti pričakovali in načrtovali so ga že za leto 2016. Vzrok je v dejstvu, da so se pri Saabu odločili za izpopolnitev programske podpore in zato niso tvegali s prezgodnjim začetkom. Verjetno pa so upoštevali izkušnje iz prvih testnih poletov gripnov v začetne obdobju (v devetdesetih letih), ko so izgubili dve prototipni letali zaradi težav s programsko opremo (in sistemom fly-by-wire). Skupaj s tema dvema nesrečama je bilo uničenih še šest gripnom, med drugim tudi madžarski.

Prototipni gripen E z oznako 39-8 je namenjen predvsem preizkušanju trupa in krmarjenja, na naslednjem prototipnem letalu (39-9) pa bodo preizkušali  taktične sisteme, tretji prototip 39-10 pa bo že predserijsko bojno letalo. Dvosedi JAS39 gripen E 39-7 pa bodo še naprej uporabljali kot preizkusno platformo za preizkušanje letalnih zmogljivosti.

Novi gripen E se od predhodnikov serije C/D razlikuje po večji trdoživosti, izboljšanih senzorjih in nasploh vseh sistemih, večjem bojnem tovoru. Boljših komunikacijskih napravah, nasploh boljših zmogljivostih, večjem doletu, sodobnejši avioniki ter navsezadnje tudi za pilota ”prijaznejši” elektronski opremi.

Švedsko podjetje Saab je zadnja leta vztrajno promoviralo svoje najnovejše bojno letalo gripen E/F. V oktobru 2014 jim je uspelo z Brazilijo podpisati pogodbo za 28 enosedežnih lovcev gripen E in 8 dvosedežnih gripen F v skupni vrednosti 5,44 milijarde dolarjev. Brazilske letalske sile (FAB) bodo prve gripne nove generacije, poimenovali so jih F-39E in F-39F, začele dobivati leta 2019, dobave pa se bodo zaključile do leta 2024.

Švedske kraljeve letalske sile naj bi do leta 2026 prejele 60 gripnov E (morda bodo naročilo povečali na 70 letal, o čemer naj bi se prav kmalu odločala švedska vlada). Švedske letalske sile tudi že pripravljajo taktiko, tehniko in proceduro (TTP) za novi tip letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Saab, YouTube

VIDEO: Prvi polet lovca gripen E

Povezani članki