VIDEO: Lovec F-16 le par metrov nad občinstvom

by Urednik

TURŠKI LOVEC F-16 POSKRBEL ZA “NORO” PREDSTAVO

Na nedavni letalski prireditvi v vojaškem oporišču Kraljevih letalskih sil (RAF) v Waddington  v bližini Lincolna so nekateri gledalci lahko še posebej od blizu videli pristanek lovca F-16C block 40 Solo Turk, akrobatskega letalskega predstavnika Turških letalskih sil.

Turški pilot Yusuf Kurt in kopilot Erhan Günar sta z lovcem F-16 letela po natopu med pristajanjem letela le par metrov nad glavami navdušene “kričeče” množice, ki je 5. julija 2014 nastope vojaških letal spremljala izza ograde oporišča RAF Waddington.

Eden izmed gledalcev je nastop le pospremil z besedami: “To je bilo malo blizu, kajne?”

Lokalna vsakoletna letalska v Waddington, kjer domuje brezpilotna (UAV) eskadrilja RAF, vsako leto privabi mnoge letalske navdušence in fotografe zaradi izjemnih nastopov, predvsem pa dobrih posnetkov. Razlog za to je dokaj kratka pristajalno-vzletna steza letališča in majhna oddaljenost varnostne ograde od piste. Tako piloti s svojimi letali vzletajo in pristajajo zelo nizko nad množico, ki spremlja nastope letalcev. Seveda je kaj takega mogoče le na manjših letalskih prireditvah, ki jih še niso “dosegli” varnostni standardi. Že nekaj let namreč veljajo varnostne zahteve za prireditelje, da se vzleti, pristani, drzni manevri in nastopi ne izvajajo nad gledalci, saj se je nekajkrat zgodilo, da je prišlo do civilnih žrtev zaradi strmoglavljenja letalnika.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube, Flugrevue

VIDEO: Nizek prelet turškega lovca F-16 v Waddingtonu


Povezani članki