VIDEO: Mednarodna reševalna vaja “Karavanke 2013”

by Urednik

VAJA REŠEVANJA V CESTNEM PREDORU KARAVANKE

V sredini oktobra je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) pripravil mednarodno reševalno vajo v predoru Karavanke, na kateri so sodelovali avstrijski in slovenski reševalci in gasilci. Med vajo “Karavanke 2013”, ki je bila del evropskega projekta GOAL, se je v predoru “zgodila” prometna nesreča v kateri je bilo več oseb ranjenih, nekaj vozil pa je ostalo ujetih.

Množična nesreča v cestnem predoru

Vaja množične nesreče v cestnem predoru, na kateri se je urilo 460 pripadnikov sil za zaščito in reševanje (300 slovenskih in 160 avstrijskih), je potekala 8. oktobra v večernih urah na ploščadi pred predorom Karavanke in v njem. Vaja je temeljila na predpostavki, da je v avtocestnem predoru Karavanke prišlo do trčenja manjšega avtobusa in osebnega vozila, nato pa še do dodatnega naleta treh osebnih vozil. V nesreči je bilo več oseb poškodovanih, eno vozilo pa je zagorelo. Zaradi nesreče sta bili v predoru ujeti dve koloni od 30 do 50 vozil, v katerih je bilo od 80 do 120 oseb. Podobna vaja je bila letos spomladi izvedena v predoru Ljubelj, obiskala jo je tudi revija Obramba (VIDEO: Mednarodna reševalna vaja “Ljubelj 2013”).

vaja-karavanke-3

Enocevni predori so težavni za reševanje

Prometne nesreče v predorih niso redke, v javnosti najbolj odmevajo množične z velikim številom ponesrečencev, kar predstavlja kompleksno nalogo za prve posredovalce, in če takšno nesrečo postavimo v okolje predora, kjer je gibanje omejeno, še toliko bolj v enocevnih, in upoštevamo še možnost požara (visoke temperature in dim), potem si lahko predstavljamo težavnost reševanja. Pri enocevnih predorih ni možnosti umika v sosednjo cev, zato se je treba napotiti k izhodu v eno ali drugo smer, kar je lahko v primeru požara usodno. V Sloveniji je najdaljši enocevni predor Karavanke, načrtovana pa je že gradnja druge predorske cevi – projekt bosta sofinancirali Avstrija in Slovenija.

Evropski projekt GOAL

Vaja “Karavanke 2013” je bila del evropskega projekta GOAL, ki obsega vodenje in izvajanje intervencij ob čezmejnih nesrečah in nezgodah na območju slovenskih in avstrijskih obmejnih regij. Sodelujoči, srečevali so se na vajah in delavnicah, so dali vsebinski poudarek poplavam, gozdnim požarom, nevarnim snovem in varnosti v predorih. Cilj je vzpostaviti skupni model za učinkovito ukrepanje ob tovrstnih nesrečah, poleg tega pa uskladiti obveščanje in komunikacije, reševalno opremo in postopke, dodana vrednost je še izmenjava znanj in izkušenj.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: URSZR

Povezani članki