VIDEO: Posnetek napada z raketometom BM-21 grad v vzhodni Ukrajini

by Urednik

POSNETEK IZ ČASA NAPADA NA UKRAJINSKI MEDMESTNI AVTOBUS

Videoposnetek prikazuje padajoče rakete večcevnega raketometa BM-21 grad v bližini ukrajinske vojaške kontrolne točke v Buhasa, 20 kilometrov jugozahodno od Donecka, kot zatrjujejo ukrajinski vojaki in mediji. Na posnetku je prikazan napad na cesto po kateri se vozijo avtomobili 13. januarja 2015.

Ob koncu posnetka lahko vidimo tudi zadet avtobus, v katerega je priletela ena izmed raket, pri tem pa je umrlo 12 ljudi. V neposredni bližini kamere je bil namreč zadet ukrajinski rumeni medmestni avtobus poln civilnih potnikov, o tem pa smo že poročali (KLIK). Ukrajinske oblasti so za napad obdolžile pro-ruske separatiste, ki pa so to zanikali in obtožili Ukrajince, da so raketirali svoje položaje.

Samovozni večcevni raketomet BM-21 grad

Razvili so ga Sovjetski zvezi v zgodnjih šestdesetih letih 20. stoletja. BM je kratica, ki v ruščini pomeni Bojevaja Mašina (bojni stroj), grad pa v ruščini pomeni toča. To je eden od najbolj razširjenih večcevnih raketnih sistemov na svetu, saj se ga uporablja v več kot 50-ih državah, mnoge od njih so izdelale tudi svoje različice.

Večcevni raketomet BM-21 grad ponavadi sestavlja šasija tovornjaka Ural-375D 6×6 oz. Ural-4320 6×6, v Ukrajini pa KrAZ-6322-121, na katero so namestili 40 izstrelitvenih cevi kalibra 122 mm. Sovjetska Rdeča armada je prve večcevne raketomete BM-21 grad dobila leta 1963, z njimi pa so zamenjali zastarele 140 mm raketne sisteme BM-14.

Posadka BM-21 grad šteje pet vojakov, ki lahko sistem za delovanje pripravijo v treh minutah. Rakete se lahko izstreljujejo le, ko so obrnjene stran od (nezaščitene) kabine, posadka pa jih izstreljuje iz kabine ali s pomočjo komandne plošče, ki je s sistemom povezana s 64 metrov dolgo žico. 2,87 metrska rakete, ki imajo doseg 20-30 km, se lahko izstreljujejo posamično, v salvah z nekaj sekundnimi intervali ali vseh štirideset zapovrstjo, kar traja manj kot 20 sekund. Po izstrelitvi raket se BM-21 lahko premakne v dveh minutah, ponovno polnjenje cevi pa poteka ročno in traja okoli 10 minut.

Ukrajinska vojska ima v svoji oborožitvi približno 450 večcevnih raketometov BM-21M grad-U, nekateri sistemi imajo daljše podvozje, na katerem prevažajo dodatnih 40 raket.

Na drugi strani pa naj bi tudi pro-ruski separatisti v spopadih z Ukrajinsko vojsko v regiji Doneck in Luhansk uporabljali že vse od prvih dni julija 2014. Prva znana uporaba je iz dne 11. julija 2014, ko naj bi s sistemom BM-21 grad raketirali obmejno postojanko Zelenopillya in pri tem ubili 23 vojakov in ranili več kot 100 ljudi.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube, Military Photos

VIDEO: Posnetek napada z raketometom BM-21 grad v vzhodni Ukrajini

Povezani članki